U Zdencima poljoprivrednicima toga kraja predstavljen pilot projekt komasacije

Agencija za poljoprivredno zemljište u Zdencima je organizirala skup vlasnika i posjednika iz istoimene katastarske općine kako bi ih informirala o provođenju pilot projekta komasacije u toj općini.

Općina Zdenci izabrana je kao jedna od pet općina u Hrvatskoj za ovaj pilot projekt: -Katastarska općina Zdenci je veličine oko 3,5 tisuće ha i negdje oko 70% je državnog zemljišta, a ostalo je privatno. Od te količine hektara imamo negdje oko 7-8 tisuća katastarskih čestica. S obzirom na to da je općina Zdenci isključivo poljoprivredni kraj izabrani smo među odabrane općine pilot projekta komasacije što će uvelike olakšati i pojednostaviti bavljenje poljoprivredom naših mještana. Puno je tu problema, npr. zemljišno-knjižni postupci nisu riješeni, u nekima čak datiraju iz vremena Austro-ugarske pa će upravo ova komasacija biti prilika da se to sve riješi na zadovoljstvo samih poljoprivrednika. – rekao je načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić.

Predavanje je vodila ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević koja je o komasaciji rekla: -Komasacijom se male i usitnjene površine poljoprivrednog zemljišta sjedinjuju u veće i uređenije, uređuju putne i kanalske mreže te sređuju stvarno pravni i drugi odnosi na zemljištu. Provodi se s ciljem okrupnjivanja posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije, radi njihovoga ekonomičnijeg iskorištavanja, stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje, osnivanja i izgradnje poljoprivrednih puteva, vodnih građevina za melioracije te izvođenja ostalih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi. Očekivali smo da će na ovim prezentacijama biti velikih problem i puno pitanja od strane poljoprivrednika, no uočili smo da su oni educirali i znaju o čemu se radi. Ono što je najvažnije, je da komasacija neće nikome ništa oduzeti, a također treba reći da u ovoj priči nema malih i velikih, svi su jednaki. Prije nego što krenemo s komasacijom, obavit ćemo razgovore sa svakim poljoprivrednikom ponaosob kako bi imali stvarni uvid stanja na terenu. – rekla je između ostalog Mičević.

Zdenački poljoprivrednici bili su prepuni pitanja, a zanimljiv je slučaj Zdenka Inhofa iz Bankovaca koji kako je kaže, već ranije sam sebi napravio komasaciju: -Ovim što smo čuli ja sam itekako zadovoljan jer komasacijom samo možemo imati korist. Imam gospodarstvo preko 30 godina i komasaciju samo tako reći već sam napravio jer sam postojeću zemlju koju sam naslijedio okrupnjavao kupujući od susjeda, mijenjao s drugima i tako sam napravio da je sva moja zemlja oko mog gospodarstva. Komasacija će po mom mišljenju donijeti jedno uređenje u poljoprivredi koje je nužno za nas koji se time bavimo. –zaključio je Inhof.

Zdenačkim poljoprivrednicima na kraju su grafički prikaz komasacije predstavili djelatnici tvrtke koja je izradila idejni projekt komasacije za katastarsku općinu Zdenci.

(www.icv.hr, vg; Foto: Vladimir Grgurić)

1602komasacijazdenci2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content