Gizela Bognar iz Crnca, širem orahovačkom području poznata kao “kuma”, napunila “stotku”

Kad god je nekome trebalo, ja sam mu bila kuma, recept za dug život je puno rada i vjera

U današnje vrijeme prelijepo je čuti i vidjeti kada netko napuni stoljeće života. Baka Gizela Bognar iz Crnca, širem orahovačkom području poznata kao Kuma, proslavila je svoj 100. rođendan s djecom, unucima, praunucima, prapraunucima, rodbinom i velikim brojem prijatelja. Gizela je rođena 28. siječnja 1916. godine u malom selu Dragutinovcu kod Požege, potom je s obitelji došla u Bokšić Lug te se 1935. godine kao 19-godišnjakinja udala za Kalmana Bognara iz Crnca:

Bilo nas je sedmero braće i sestara u obitelji i svi smo radili i živjeli od zemlje. Dragutinovca više nema jer je u vrijeme II. svjetskog rata srušen. Jako smo puno radili. Ja sam oduvijek bila seljačko dijete i sjećam se da smo jeli sve što smo sami proizveli. I danas se hranim samo domaćom hranom. Svoga muža upoznala sam radeći na mašini (nap.a – vršalica). On je bio radnik na vršalici i dolazio je u naše dvorište i tako smo se zaljubili. Kada sam se udala i ja sam s njim radila pa smo poslije kupili svoju mašinu i radili po selu. Poslije smo bili jedini koji smo imali mlin u Crncu, mljeli smo žito i kukuruz. Pekli smo i kruh, imali smo zidanu peć. Potom je moj muž otvorio i pilanu u kojoj smo mogli rezati kladu od metar visine. To nitko tada nije mogao, iz Orahovice su često dolazili kod nas – prisjeća se Gizela svog života i jasno se sjeća koliko je puta morala okrenuti koju dasku, ovisno koliko je cola bilo.

PREŽIVJELA TRI RATA, IMA 4 DJECE, 8 UNUČADI, 12 PRAUNUČADI I DVOJE PRAPRAUNUČADI

Baka Gizela preživjela je tri rata, a, kaže, vjera ju je održala sve do danas. Njen suprug Kalman preminuo je 1991. godine i Gizela je ostala udovica te počela raditi kao župna domaćica velečasnog Bože Vukoje, što je radila do njegove smrti 2009. godine.

– To je poseban dio mog života. Upoznala sam uz svećenika Božu jako puno ljudi iz svih krajeva koji su mi postali jako dragi. Brinula sam o domaćinstvu, hranila svinje i ovce. Pomagala sam u uređivanju crkve, zvonila sam kada je netko umro u Crncu. Bila sam kuma svećenikovoj sestri kad se udavala, kao i drugima u selu pa otud i nadimak Kuma. Potom smo velečasni i ja preselili u Orahovicu, a Orahovčani me i danas znaju kao Kumu i jako sam ih zavoljela – priča baka Gizela koja ima četvero djece, dvoje su u Njemačkoj, a dvoje u Hrvatskoj. Od njih je dobila 8 unučadi i 12 praunučadi te dvoje prapraunučadi. Ima još samo jednu živu sestru koja ima 92 godine, a trenutno živi s kćerkom Marijom. Pitali smo baku koji je recept za dugi život:

Ne znam što bih rekla, puno sam radila i propatila u životu, ali evo me, hvala Bogu, doživjela sam 100 godina. Vjera me puno držala, očvrsnula sam valjda teškim seoskim životom. Zdravlje mi je sada dobro, kada nije ”pojedem” tabletu i opet dobro. Ne dam se – zaključila je kuma Gizela Bognar kojoj su njeni najmiliji priredili prelijepo slavlje, došli su i tamburaši uz koje je Gizela zaplesala kukunješće i taraban. Rezala je tortu i to ravno kao po ravnalu, veselila se, pljeskala i na kraju zapjevala jednu od svojim omiljenih pjesama ”Tiho noći, moje zlato spava”. (www.icv.hr; vg)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content