Ana-Marija Petin iz Orahovice primjer je uspješne političarke i uzorne majke troje djece

Da Virovitičko-podravska županija daje iznimno kvalitetan politički kadar na državnom nivou već je odavno poznato, a u 2016. dodatno i potvrđeno. Nakon izbora Tomislava Tolušića za ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, još je jedno značajno političko priznanje stiglo u ovu županiju, točnije u Orahovicu. Naime, Orahovčanka Ana-Marija Petin na nedavno održanim unutarstranačkim izborima Hrvatske seljačke stranke, izabrana je za dopredsjednicu. Politički put Ana-Marije Petin iz Orahovice, supruge i majke troje djece, započinje od predsjednice Organizacije žena HSS-a „Hrvatsko srce“ Orahovica iz 2001. godine pa do potpredsjednice Hrvatske seljačke stranke.

– Ni jedan put nije lagan, ali pogotovo nije lagan put uspona žene u politici. Vođena željom za promjenom i težnjom za bolje sutra u lokalnoj sredini, uključujem se u politiku 2001. godine ulaskom u najstariju hrvatsku stranku, Hrvatsku seljačku stranku – započinje Ana Marija koju su kao mladu osobu u politici punu ideja za promjenom, brzo uočili od vodstva stranke kao osobu koju ljudi slušaju i prate. Tako je zamijećena i prihvaćena kao lider Gradske organizacije HSS-a Orahovica i izabrana za Gradsko vijeće Orahovica 2005. godine:

– Nakon loših rezultata HSS-a na parlamentarnim izborima, 2008. godine sam postala potpredsjednica ŽO HSS-a Virovitičko-podravske županije kao jedna od nositelja HSS-ove politike Virovitičko-podravske županije. Nakon ostavke tadašnjeg predsjednika Županijske organizacije HSS-a 2012. godine, vodstvo organizacije jednoglasno me bira za predsjednicu ŽO HSS-a Virovitičko-podravske županije, što mi je bila posebna čast. Prvi korak je bila revizija stranke koja je pokazala bolnu istinu HSS-a i posljedice loše politike do tada – nastavlja Ana-Marija. Petin 2013. godine postaje predsjednica Županijske skupštine VPŽ, na zadnjim parlamentarnim izborima 2015. ostvarila je drugi najveći broj preferencijalnih glasova u stranci i napokon, na nedavnim unutarstranačkim izborima HSS-a dobila je ovo veliko priznanje što je po prvi puta da je jedno osoba s područja VPŽ postala dopredsjednica bilo koje stranke u Hrvatskoj:

– Imamo sada odlično novo vodstvo na čelu s novim predsjednikom Krešom Beljkom, gradonačelnikom Samobora i sigurna sam da HSS ima svjetlu budućnost na hrvatskoj političkoj sceni vođen mladim stručnim ljudima. – rekla je Petin. Zanimljivo je kako ona gleda na ženu u politici i kako se to održava na njen obiteljski život kao majke troje djece:

– Moram prije svega reći da mi je suprug Franjo ogromna podrška u životu i mojoj političkoj karijeri, bez toga sve ovo ne bi bilo moguće. Naravno da svaki trenutak svog slobodnog vremena provodim isključivo sa obitelji i to me čini najsretnijom i daje motiv više za dalje. Isto tako imam i sjajan županijski tim stranke koji mi pomaže u svemu, uskače kada je god to potrebno. Što se tiče žena u politici, definitivno smo ravnopravne po svemu sa svojim muškim kolegama i kamo sreće da nas ima više. Kod nas žena je problem upravo taj što paralelno uz politiku moramo biti supruge i majke, a država nam do sada to ni malo nije olakšavala. Vjerujem da će se to sada promijeniti i pozivam se žene da se uključe u politiku jer smo Hrvatskoj itekako potrebne. – zaključila je Ana-Marija Petin.

(www.icv.hr, vg, Foto:Vladimir Grgurić)

Ana- Marija Petin

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content