Građani: preventivno registrirajte svoj bicikl

Na području virovitičko-podravske županije velik broj građana posjeduje i gotovo svakodnevno koristi bicikl kao prijevozno sredstvo za razne svrhe, te je zbog toga atraktivan i zanimljiv kradljivcima.

Bicikli se kradu gotovo svugdje, na ulicama, stubištima, u dvorištima, garažama u svim slabo osiguranim i manje prometnim mjestima, a građani nakon otuđenja u velikom broju slučajeva policiji ne mogu dati ni osnovne podatke o otuđenom biciklu, što policiji u znatnoj mjeri otežava daljnje postupanje i pronalazak otuđenog bicikla.

Znatan dio novih bicikala koji su otuđeni policija i vlasnici osobno nikada ne pronađu.
Poradi smanjenja broja kaznenih djela krađa bicikla na području PU Virovitičko-podravske, početkom 2011. godine, u PP Virovitica i PP Slatina, počela se provoditi preventivna aktivnost „BICIKLIZAM-REGISTRACIJA I EVIDENCIJA BICIKLA“, te preventivnu aktivnost „SPRIJEČIMO KRAĐE BICIKLA“, a od 7. prosinca 2011. god., započela je provedba projekta i u Policijskim postajama Pitomača i Orahovica.

Preventivni projekt je osmišljen da svaka Policijska postaja na svom području ima za obvezu evidentiranje i unos podataka i stalnog ažuriranja podataka u ustrojenoj bazi podataka o novo evidentiranim biciklima.
Policijski službenici kontakt policije s provedbom projekta upoznali su sve vlasnike trgovina koje se bave prodajom bicikla na postajnom području, dogovorili daljnji način suradnje oko ispunjavanja evidencijskog lista za svaki novo- prodani bicikl i najmanje jednom tjedno iz prikupljenih evidencijskih listova unesu podatke u zbirnu evidenciju koja se nalazila na serveru, kako bi policija proširila i stvarala veću bazu podataka o vlasnicima bicikla, te bila operativno učinkovita u prevenciji i pronalasku počinitelja ove vrste KD.

OPĆI CILJEVI PROJEKTA:
senzibiliziranje javnosti o problematici krađa bicikla
poticanje građana na samozaštitno ponašanje
podizanje kvalitete suradnje policije s građanima

SPECIFIČNI CILJEVI PROJEKTA:
Za vrijeme trajanja projekta educirati 300 vlasnika bicikla o potrebi samozaštitnog ponašanja u očuvanju vlastite imovine.
Smanjenje broja otuđenih bicikala na području Policijske uprave Virovitičko-podravske tijekom trajanja projekta za 20% (u višegodišnjem prosjeku na području PU evidentirano je 86 otuđenih bicikala godišnje).
Povećati broj evidentiranih bicikala za 15% ( sa 2279 na dan 4. svibnja 2015. godine na 2620 ) do završetka provedbe projekta, tj. 31. 11. 2016. godine.

Kako na području Republike Hrvatske, tako i na području PU virovitičko-podravske, učestalo se kradu bicikli pa se stoga dodatno preporučuju i osnovne mjere samozaštite, koje će smanjiti opasnost od krađe bicikla, kao i one koje će im pomoći u pronalasku vozila ako do krađe dođe, a to su:
1. fotografirajte svoj bicikl
2. fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći
3. uvijek držite bicikl zaključan ili pod nadzorom
4. u kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ako postoji, odnosno u blizini recepcije, gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili djelatnici kampa
5. na plažama bicikl ostavite na mjestu gdje će biti pod vašim nadzorom ili nadzorom poznate osobe
6. na ulicama, bez obzira na to što bicikli ostavljate nakratko zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe
7. bicikl uvijek držite zaključan za čvrst metalni predmet ili pod nadzorom
8. nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu
9. nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte dvjema sajlama
10. kad ga ostavljate, bicikl izbacite iz brzine ili prebacite u najmanju brzinu
11. uz bicikl ne ostavljajte nikakav alat
12. u dvorištima i stambenim zgradama bicikl držite zaključan, po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva s ulice i koja su noću osvijetljena

Vlasnici bicikla:
odlaskom u najbližu Policijsku postaju, Iskoristite mogućnost evidentiranja Vašeg starog ili novog bicikla, gdje će se putem fotografije, opisa i naljepnice, evidentirati Vaš bicikl, te će na taj način u slučaju krađe, povećati mogućnost njegovog pronalaska.

(PU VPŽ, Foto:Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content