Održan susret izaslanstva Kongresa Vijeća Europe s predstavnicima loklane samouprave

U nazočnosti predstavnika Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u RH i Udruge općina u RH održan je u prostorijama Udruge općina u srijedu 2. ožujka sastanak izaslanstva Odbora za nadzor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Promoviranje načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi koju je potpisalo 47 država Europe i kojima se 1997. pridružila, a 2008. u cijelosti obveze prihvatila i Hrvatska, trajni je zadatak Vijeća Europe. Prema riječima izvjestitelja izaslanstva Ole Haabeth cilj misije je razmijeniti mišljenje o aktualnim problemima funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave, saslušati komentare iz lokalne samouprave, procijeniti trenutno stanje, a potom i pripremiti izvješće Kongresu do listopada 2016., dati preporuke i sugestije. Hrvatski predstavnici komentirali su visoku centraliziranost države i naglasili kako na lokalnoj razini kao i u tri nacionalne udruge lokalne samouprave vlada opće suglasje o tome da se reforme ne mogu svesti na puko ukidanje jedinica, već da treba razmišljati u pravcu funkcionalne decentralizacije i usklađivanja kapaciteta s pravima i obvezama.
Izaslanstvo boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj gdje će razgovarati s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i državnih tijela i institucija.

(www.udruga-opcina.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content