U Orahovici održana radionica Mreže za održivi razvoj Republike Hrvatske

U organizaciji Mreže za održivi razvoj Hrvatske u Orahovici je od 26. do 28. veljače održana trodnevna radionica pod nazivom “Izrada i provedba lokalne razvojne strategije LAG-ova 2014. – 2020.”. Stotinjak sudionika iz 28 LAG-ova (Hrvatska, Srbija, Slovenija), predstavnika JLS, JRS, fakulteta, udruga te poduzetnika sudjelovalo je u sadržajnom programu radionice s naglaskom na izradu i provedbu lokalnih razvojnih strategija (LRS) u budućem razdoblju. Ministarstvo poljoprivrede odazvalo se radionici s nekoliko predavača.
Goste na radionici pozdravio je najprije gradonačelnik Josip Nemec koji je pozdravio sve predstavnike LAG-ova i iz zemlje i iz inozemstva te objasnio koliko je važno održavati ovakve radionice i naučiti kako izvući sredstva iz EU te malo ispričao o samom gradu kao turističkom mjestu i o ulaganjima u infrastrukturu, razne kapitalne projekte, projektima poljepšanja grada i naravno o biseru slavonskog turizma izletištu „Orah“ i orahovačkom jezeru te o Ružica gradu i ostalim prirodnim i kulturnim ljepotama Orahovice pošto je većina polaznika radionice prvi puta ovdje. U nastavku je polaznike pozdravio predsjednik Mreže za održivi razvoj RH Tugomir Majdak koji je objasnio zašto je došlo do potrebe ustrojstva Mreže:
– „Mreža za održivi razvoj Hrvatske je civilna grupa koja okuplja 15-ak Lokalnih akcijskih grupa (LAG) s područja cijele hrvatske, Jedinica lokalne i regionalne samouprave, razvojnih agencija, Udruga poljoprivrednika i privatnih konzultanata, a nastala je kao potreba kako bi povezala sve dionike kako bi zajednički promicali svijest o ruralnom razvoju, ali i kako bi što uspješnije aplicirali projekte prema EU fondovima koji su na raspolaganju. Pošto LAG-ovi ovih dana završavaju lokalne razvojne strategije cilj ove radionice je bio pokazati smjernice LAG-ovima kako kvalitetno izraditi iste te kako povući sredstva EU. Tema radionice je interesantna za poljoprivredu, ali isto tako i za turizam u kontekstu plasmana poljoprivrednih proizvoda i bilo je riječi i o brandiranju poljoprivrednih proizvoda te o zaštiti istih EU oznakama.“ – rekao je Majdak. Ova radionica bila je međunarodnog karaktera jer osim LAG-ova iz Hrvatske došli su i LAG-ovi iz Slovenije, Srbije i Mađarske.

(www.orahovica.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content