Ivan Dečak – “Svaki novi dan je mogući okidač za pjesmu”

Grupa Vatra sprema nove aranžmane, zanimljive i neočekivane goste i posve akustičnu svirku za svoj prvi unplugged koncert u 17 godina dugoj karijeri, koji će održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ivan Dečak nam je ispričao zašto im je toliko dugo trebalo za takav koncert, ima li još uvijek tremu pred koncert i kakvo iskustvo mu je donio show ‘The Voice – najljepši glas Hrvatske’.

‘Naš put nije utrka na stotinu metara, odlučili smo trčati maraton. Lisinski i akustičan koncert novi su izazovi unutar maratona. Jako se veselimo pomicanju granica’, kaže njihov frontman.

Mnogi glazbenici tvrde da je nastup u Lisinskom stvar prestiža, a slično razmišlja i Ivan.
‘Mi smo stasali u garaži, podrumu, skladištu, pa nakon toga na svim pozornicama na kojima je bilo struje. Poziv na koncert u Lisinskom potvrda je našeg rada, istovremeno velika čast i izazov. Od kad znam za nas, zadavali smo si nove ciljeve i davali sve od sebe da ih ostvarimo. Imali smo ponudu još nekih zanimljivih prostora u Zagrebu, ali kada su nas kontaktirali iz Lisinskog, vrijeme je stalo! Nisam razmišljao u smjeru prestiža, već u smjeru čarolije’, kaže.

Jedan su od sastava koji ima sreću što redovito nastupa. Iza njih je pozamašan broj uspješnih te ponekih manje lijepih koncerata.

‘Velik je broj koncerata kojih se u razgovoru rado sjetimo, od demo festivala s početka karijere, preko prvog koncerta izvan Virovitice u osječkom Oksu, do prvog posjeta Zagrebu u Gjuri. Pa su tu čarobna mjesta poput Orsule u Dubrovniku, Kaštela u Kastvu, Doma Sportova u Zagrebu… Foldere s lošim koncertima uvijek pobrišem zbog osobne mentalne higijene’, ističe.

Unatoč brojnim nastupima, stečenom iskustvu i bezbroj proba, još uvijek ima tremu prije svakog nastupa.

‘Dok god je tako, znat ću da mi je stalo do publike koja čeka na naš nastup. S prvim koracima na pozornicu, kada se spojimo s publikom ispred nas, trema nestaje, jednostavno lebdim u nekom paralelnom svemiru’, priznao je.

Nekoliko posljednjih godina se kod nas održava sva sila prvorazrednih koncerata velikih svjetskih imena. Zanimalo nas je prati li Ivan koncerte drugih izvođača i kada bi imali neograničene financijske mogućnosti, što bi uveli na svoje koncerte?
‘Rado posjećujem koncerte drugih izvođača. Tako ću, primjerice, u svibnju s društvom na prvi europski koncert Brucea Springsteena u Barcelonu, pa na Chris Cornella u Lisinski, ali rado pogledam i domaće bendove. Baš sam nedavno uživao na koncertu Quasarra u Vintageu’, rekao je.

Otkrio je što trenutno sluša u kombiju dok s ostatkom benda putuje na svirku.
‘Neki dan na povratku kući, nakon što smo šest dana uzastopce bili na putu, preslušali smo ‘The Black album’ Metallice, onako za smirenje, a koliko se sjećam, noć ranije slušali smo Ramonese nakon super koncerta u Đurđenovcu’, kaže.

Mnogo je danas bendova i izvođača koji pokušavaju nadmašiti jedni druge, bilo u produkciji, stage showu, raznim ludostima, pitali smo ga ima li i sam natjecateljskog duha.
‘Ne družim se s takvima! Glazbenici s kojima se družim prvenstveno su moji prijatelji, pa si pomažemo u svim segmentima glazbe i života. Pokušavam biti bolji uvijek u odnosu na sebe, a ne na druge’, ističe.

Koliko se njegov pogled na glazbu promijenio od prvih glazbenih koraka do danas?
‘Završio sam osnovnu glazbenu školu za klavir u Virovitici, a nakon toga naučio sam svirati gitaru, to je neki moj stil. Ništa spektakularno, ali sasvim dovoljno da na oba instrumenta izrazim svoje osjećaje. Trudimo se mijenjati svakim novim albumom, kako bi nam igra zvana glazba bila svaki put interesantna, nova, nepoznata’, rekao je.

Inspiraciju i poticaj za stvaranje daju mu filmovi, stripovi, knjige, neglazbene forme, lijep dan, ljubav i još puno više toga.

‘Svaki novi dan priča je za sebe s mogućim okidačem za pjesmu’, pojasnio je. I ove godine gledamo ga kao mentora u showu ‘The Voice – najljepši glas Hrvatske’. O svom sudjelovanju u popularnom showu ima samo riječi hvale.

‘Upoznao sam nove ljude, divne osobe i sjajne pjevače. ‘The Voice’ je čudo, show koji propagira glazbu i glas pojedinca, a to je ono što mene kao glazbenika ispunjava i fascinira’, ističe frontman Vatre. (tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content