Održan sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Tomislava Kurbanovića, predsjednika Grupacije, održan sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja Središnjice Hrvatske gospodarske komore, na kojem se raspravljalo o aktualnoj problematici u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja na području Virovitičko-podravske županije i RH u cjelini, s posebnim osvrtom na pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja.

Sastanku je, uz predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja, prisustvovavo i Dražen Miloloža, viši stručni suradnik u Sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Središnjice HGK i tajnik Grupacije.

Ljekovito bilje se u Republici Hrvatskoj proizvodi na oko 4.000 ha, a izvozi se 3.000 tona ljekovitog bilja, u vrijednosti 10 mil. €, na konkurentna svjetska tržišta, kao što su Italija i Njemačka.

Najviše članova Grupacije je iz Virovitičko-podravske županije, gdje je u 2014. godini proizvedeno oko 1.500 tona ljekovitog bilja od toga je 98% kamilica.

Članovi Grupacije apeliraju na sve proizvođače ratarskih kultura da pravilno primjenjuju zaštitna sredstva, osobito u ovo vrijeme berbe kamilice, na način kako je to zakonski propisano: primjena u tlo, prostorna izolacija, prskanje dok nema vjetra i sl..

Nepravilna primjena zaštitnih sredstava negativno utječe na kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, zdravlje ljudi i okoliš, stoga se apelira na pravilnu primjenu i pridržavanje uvjeta dobre poljoprivredne prakse.

Odgovorna primjena zaštitnih sredstava doprinosi konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji. (hgk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content