Općina Pitomača dogovorila i treći projekt s mađarskim partnerima

Nakon ugovorene suradnje s Gradom Pečuhom i Mecsekerdo (Šumsko gospodarstvo Baranjske županije) na zajedničkim projektima, dana 31. ožujka 2016. godine u Općini Pitomača održan je sastanak s Gradom Csurgo iz Republike Mađarske na kojem je dogovorena zajednička suradnja na projektu obnove Rodne kuće Petra Preradovića koji će se pripremiti za prijavu na Javni poziv iz Interreg V-A Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Sastanku su prisustvovali osim općinskog načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića i dekanica Visoke škole Virovitica gđa.Vesna Bedeković, voditelj Odsjeka za društvene djelatnosti Marinko Barčan, stručna suradnica za ruralni razvitak i investicije Maja Brođanac, viša savjetnica za pripremu projekata Željka Vuković iz Vidre- razvojne agencije VPŽ. Prisutni iz Mađarske bili su gradonačelnik Grada Csurgo Janos Fustos te konzultanti iz Integrated Consulting Group iz Budimpešte dr. Kardoss Fruzsina i Bodnar Krisztian Ferenc.

Nakon uspješno dogovorenog partnerstva, utvrđeno je da će nositelj projekta biti Općina Pitomača. Raspravljalo se o mogućim aktivnostima projekta te je dogovorena dinamika izrade prijave na najavljeni natječaj iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. uz pomoć VIDRE – Agencije za regionalni razvoj VPŽ.

Ovim projektom Općina Pitomača želi rekonstrukcijom postojećeg prostora memorijalnog muzeja ostvariti suvremeni, moderni, multimedijalni izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati život i djelovanje Petra Preradovića te stvoriti preduvjeti koji će omogućiti proučavanje i pregled njegovog kompletnog opusa i djelovanja (pjesnik, domoljub, austrougarski general, kandidat za hrvatskoga bana), pružajući informacije i edukaciju posjetiteljima na novi, inovativan način . U rekonstruiranom rodnom domu Petra Preradovića, kao centru za posjetitelje, planirano je održavanje manifestacija kojima će se oživjeti djelo Petra Preradovića (književne večeri, večer poezije, festivali), kreativne radionice na temu književnosti, glazbe, scenske umjetnosti; povijesti (Romantizam, Ilirski pokret, život u 19. stoljeću).

(www.pitomaca.hr)

IMG_5607 IMG_1956

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content