Ribiči “Smuđa” i “Križnice” na radnoj akciji uredili okoliš oko “Grabe” u Križnici

Ribiči Zajednice sportskih ribolovnih klubova Pitomača, ŠRK “Smuđ” i ŠRK “Križnica”, Križnica odradili su proljetnu radnu akciju u Križnici na “Grabi”.

Pridružili su im se alatima, ali i instrumentima i stalni prijatelji, članovi Limena glazba Pitomača. Okupili su se u središtu Pitomače, odsvirali malo kasniju “budnicu” i svi zajedno krenuli na skelu na Dravi. I Dravu su pozdravili svirkom. Skelom su se prevezli na Dravski otok, Križnicu. Nakon zime, vjetrova i snijega kojeg je nešto bilo, uređivali su okoliš oko ” jezera Grabe”. Njihova Graba je protočna. Vodom je puni moćna Drava, čija voda dotiče u Grabu i rječicom Rinjom, koja čini i Grabu, otječe u Mađarsku. Uređivali su obalu sa svoje strane. Kosili su travu trimerima grabljali, uklanjali otpalo suho granje, rušili osušene vrbe i topole, koje su postale opasne za ribiće i prolaznike. Suhi korov i smeće spaljivali su na obalnom putu. Planski su motornim pilama srušili i veliku trulu topolu nagnutu na jezero, opasnu za postavljene gatove i za ribiče na njima. Uz alatke ponijeli su i mnogo volje za rad. Baš su lijepo uredili okoliš oko svojeg ribolovišta – Grabe. Pazili su da uklone samo suhe grane i stabla topole i vrba, vodeći računa da očuvaju sva zdrava drvca, grmlje i zelenilo u kojem uživaju cijele godine.

Iza njih četrdesetak, koliko ih se odazvalo radnoj akciji, ostao je počišćen, pograbljan i uređen okoliš s desne strane “Grabe”, koja pripada Republici Hrvatskoj, dok je druga obale Mađarska granica. Prikupljen suhi otpad su spalili te obnovili dio ribičkih gatova, i do natjecateljske sezone planiraju još neke zamijeniti novima, kako zbog sigurnosti ribića, tako i estetskog izgleda do kojeg puno drže. Akcija je trajala od 9,00 do 15,00 sati. Slijedio je zajednički ručak, pjesma i svirka prijatelja glazbenika limene glazbe, ispričali su zadovoljni odrađenom radnom akcijom predsjednik ŠRK “Smuđ”, Križnica, Davor Crlenjak i predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih klubova Pitomača, Zdravko Kovač.

(www.pitomaca.hr)

no images were found

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content