Susret načelnika u Jasenovcu: Reforma lokalne samouprave, ali bez ukidanja općina

Reforme su nužne i trebaju se provesti, ali ne ukidanjem općina već funkcionalnom i fiskalnom decentralizacijom Republike Hrvatske, zaključeno je na sastanku načelnika i predstavnika općina Sisačko-moslavačke županije s predsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đurom Bukvićem u ponedjeljak 25. travnja. Na konstruktivnom i iznimno korisnom susretu u Jasenovcu načelnici i predstavnici općina ukazali su na niz problema u funkcioniranju općina i loklanih sredina na koje su upozoravali i ranije, ali, rečeno je, dosadašnje hrvatske vlade mnogo toga nisu uspjele riješiti.

Mnoge hrvatske općine same se teško mogu održati pa je stoga ključno riješiti egzistenciju malih, najčešće poljoprivrednih ruralnih sredina. Teret je za neke prevelik jer treba financirati izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, osigurati zdravstvenu zaštitu i obrazovanje mladih, brinuti o svim dobnim skupinama, posebice starijem stanovništvu koje u većini ovih lokalnih samouprava čini većinu. Sudionici sastanka naveli su niz neriješenih problema – od neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, problema ratom stradalih općina, smanjenja šumskih doprinosa i rudne rente do opadanja broja stanovništva jer nema nikakvih gospodarskih aktivnosti koje bi mlade zadržale.

– Neupitno je postojanje općina, ali ako se ne želi da pojedine općine ostanu bez stanovnika, naročito u područjima uz državnu granicu, onda država mora ulagati u njih – naglasila je Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac.

Složili smo se da se stvari moraju mijenjati, ali bez ukidanja općina – istaknuo je Đuro Bukvić i dodao da lokalne samouprave u ovom trenutku imaju projekte za financiranje iz europskih fondova vrijedne preko 800 milijuna eura. Napomenuo je kako je Udruga općina uspostavila kontakte s ministarstvima nadležnim za pojedinu problematiku pa će predočiti prikupljene stavove i mišljenja koja će potom biti uzeta u obzir pri donošenju najavljenih zakonskih reformi.

(udruga-opcina.hr)

jasenovac 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content