U Voćinu održan inicijalni sastanak za obilježavanje «Dana letničke enklave»

U Voćinu je održan radni sastanak  na kojemu je dogovoren programa «Dana letničke enklave» kojim će se u rujnu iduće godine obilježiti 25 godina od humanog preseljena Hrvata iz Letnice na Kosovu u Voćin, Ćeralije, Đulovac i druga mjesta. Inicijativu profesora Đore Đorđevića za organiziranje cjelodnevnog programa pozdravio je na početku sastanka Predrag Filić, načelnik Općine Voćin istaknuvši kako je riječ o hvalevrijednoj gesti.

Predstavljajući inicijativnom odboru svoju ideju Đora Đorđević je predložio aktivnosti kojima bi se 9. rujna 2017. godine cjelodnevnim programom obilježio ovaj značajni jubilej. Najznačajnije je održavanje simpozija, odnosno  stručno-znanstvenog skupa o procesu preseljenja Hrvata iz Letnice,  njihovu prihvatu i skrbi, integraciji i današnjem životu. Tom bi prigodom bila predstaljena i monografija o povijesti i običajima letničkoga kraja. U sklopu program održao bi se  susret redovničkih zvanja iz Letnice i okolice, prezentirala i degustirala tradicionalna jela, prikazale narodne nošnje i otvorila etno-soba te održale radionice za mlade.

– U sljedećih šest mjeseci treba pripremiti sve priloge za simpozij. Monografija je već djelomično napisana. Treba je dopuniti i još stručno upotpuniti prije tiska. Također želimo prikazati dokumentarni film o povratku Letničana u domovinu 1992. godine te ga obogatiti scenskim prikazom tradicionalnih narodnih običaja i svjedočanstvima, rekao je Đorđević predstavljajući program.

Dogovoreno je kako će se na sljedećem sastanku formirati radne skupine zadužene za pojedine cjeline programa.(www.icv.hr, js, foto:Željko F.)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content