VIDEO: Kamo na vikend – Slavonija i Podravina

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedete obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Ovog puta ekipa Dobrog jutra istražila je prirodne ljepote i zanimljivosti Virovitičko-podravske županije.

Kaj ili što? U Virovitičko-podravskoj županiji ide i jedno i drugo. Put kreće iz Slatine, grada koji se naziva zelenim, zbog svojih parkova, gdje se u jednom od njih nalazi preko 200 godina staro drvo sekvoje, više od crkvenog tornja. Nakon grljenja stabala, morate obići novi Zavičajni muzej, iz kojeg se izlazi s osmijehom.

Sigurno niste znali da je u Slatini proizveden prvi hrvatski šampanjac i ne pjenušac, već šampanjac. Na žalost, šampanjac više ne stanuje ovdje, ali zato se sve šareni od jedinstvenog tradicijskog nakita od perlica. No, nije to jedino što ćete poželjeti ponijeti sa sobom kući. Ovdje morate probati slatinske praline punjene džemom od njihove autohtone sorte grožđa Otelo.

Prekrasna pastuharna za sretne mladence nalazi se u okolici Slatine, na pustari Višnjica, prekrasnom imanju na kojem gdje god okrenete kameru – prizor je kao s umjetničke fotke. Pustara, a bez zrna pijeska. Pustara ne znači pustoš i pustinju, već prostrano imanje. Predstavlja način života bezemljaša na prostranim imanjima, objašnjava Ksenija Plantak. Pustara Višnjica stara je preko 200 godina, ovdje su se izmjenjivali brojni plemićki vlasnici, Pejačevići i Draškovići između ostalih. Imali su ergelu od davnina, pa tako i danas ovdje imaju 29 konja koji se mogu jahati, hraniti krdo jelena, biciklirati, pa čak voziti i traktor…
U pustari Višnjica ima višanja, ali poznatiji su po batatu kojeg uzgajaju već nekoliko godina. Zato će vam ovdje servirati kremšnitu od batata čiji će vam savršeni okus ostati još dugo na nepcu. Morate probati!

Baš kao što se nakon toga morate popeti na Ružica grad, kamenu ljepotica grada Orahovice iz 13. stoljeća koja kao da bdije nad njim. Nekad je tamo bila tamnica, a danas je mjesto za roštilj. U Ružica gradu nekad je živjela bogata vlastela. Bio je gotovo neosvojiva ratna tvrđava, koju su uspjeli jedino Turci osvojiti. Nakon strmog uspona možete se zavaliti u travu i sve četiri u zrak, dok će oni zericu stidljiviji samo uživati u panorami. Tko kaže da je Slavonija ravna!

Pogledajte samo divote Papuka. Lako bismo ga zamijenili za kadrove Gorskog kotara. Slap Skakavac uvijek je drugačiji, čas ovdje, čas ondje pa ne čudi da ga tako zovu. Skakavac je najljepši uvod u park šumu Jankovac, prekrasno izletište gdje vikendom uživa u prirodi i do 1000 ljudi. Priča kaže da tkogod popije vodu s jankovačkog izvora bit će vječno lijep i mlad. Kako li su samo noge lagane, kad treba prošetati do tog izvora.

Napili smo se eliksira ljepote, mladosti i ljubavi te krenuli prema drugom neotkrivenom biseru – Križnici, malom poluotoka na Dravi, tik uz mađarsku granicu. Do njega će vas prevesti srdačni skelari, a potom možete dalje autom, no još bolje biciklima ili rolama. Za Križnicu kažu da će biti perjanica turističkog razvoja u okolici Pitomače. Priroda je divota, dovoljno je blizu, a opet daleko i bonus, pomalo je odsječeno od ostatka svijeta.

A kad ste se već tako dobro nauživali prirode, uvijek će barem jedan u društvu pitati- a što je za večeru. Doći na Križnicu, a ne probati riječnu ribu, točnije kralja smuđa bio bi gotovo grijeh.

(www.magazin.hrt.hr; foto: K. Toplak, I. Šemper, O. Bešić, M. Turkalj)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content