Nakon stotinu godina vukovi se vratili na Papuk…

Prema pisanju Jutarnjeg lista, stravičan prizor zaklanih ovaca u Markovcu kod Daruvara, potvrdili su stručnjaci, mogao bi postati sve češća pojava u tom dijelu Slavonije. Nakon detaljnog vještačenja sumnje su se obistinile: vuk su se nakon više od stotinu godina vratio u Slavoniju. Iako isprva ni vlasnici ovaca, obitelji Pranješ i Đotlo, kao ni lovci nisu vjerovali da bi krivac za ovaj pokolj mogao biti vuk, vještak i član interventnog tima za vuka Vedran Slijepčević je na osnovi tragova očnjaka i otiscima stopala u blatu potvrdio da se radi o životinji iz porodice pasa. Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode stiglo je priopćenje u kojem potvrđuju da se najvjerojatnije radi o vuku.
– U četvrtak je usmrćeno 46 janjadi, dok je 6 janjadi ozlijeđeno, a 3 su nestala. U nedjelju su usmrćena 3 janjeta, dok je 14 ozlijeđeno, a 4 nestala. Prema rezultatima očevida, utvrđeno je da je štetu vjerojatno počinio vuk – tvrde.
Josip Kusak, stručnjak za vukove s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, otkrio nam je da je jedna od nekoliko projekcija mogućeg širenja vukova izvan Dalmacije, Like i Gorskog kotara, izrađena prije 12 godina, upućivala upravo na to da bi vuk kad-tad mogao početi zaposjedati Slavoniju. Ipak, kaže kako nije vjerovao da će uspjeti zaposjesti Park prirode Papuk .
– Papuk je izoliran, okolo su otvoreni prostori ravnica i oranica koje vuk izbjegava, ali kako sve više poljoprivrednih površina obrasta u šikare i šume, pronašao je put do tog idealnog utočišta. Postoji velika vjerojatnost da je na Papuku već stvoren čopor. Stabilan, jer ima mnogo jelena, srna, divljih svinja, a u blizini je stoka koju ljudi nisu navikli čuvati jer vuka tamo nije bilo. Ovo je učinio jedan ili dva vuka, koji su mogli doći iz BiH ili Srbije. Ovo nije prva pojava vuka u Slavoniji, ali je naznaka da bi se mogao udomaćiti u tom dijelu Hrvatske – istakao je Josip Kusak. (www.jutarnji.hr, Fotografija: Ilustracija)