Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo sudjelovali na 79. stručno-znanstvenom sastanku Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Supetru na otoku Braču Hrvatsko epidemiološko društvo održalo je svoj 79. po redu stručno-znanstveni sastanak. Na skupu je bilo stotinjak sudionika, uglavnom specijalista epidemiologa, kao i sanitarnih inženjera. S obzirom da je u okviru održavanja skupa organiziran Simpozij „Alkohol kao javnozdravstveni problem: izazovi i postignuća“ pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, skupu su nazočili i specijalisti školske medicine, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Uz njih, posebni gosti na Simpoziju bili su predstavnici Europskog ureda SZO-a, dr. Lars Moller iz Danske i dr. Konstantin Vyshinskiy iz Rusije.

Na samom početku, tijekom svečanog otvaranja skupa, okupljenim sudionicima obratili su se Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević, zaželjevši svima dobrodošlicu i ugodan boravak na otoku.

U prvom dijelu skupa održana su epidemiološka predavanja iz domene zaraznih bolesti, poput Zika virusne infekcije, imunoprofilakse protiv difterije, BCG cijepljenja, ospica, procijepljenosti MRP-a, infekcije Campylobacter spp., smjernicama u slučaju ekoloških incidenata, kao i smjernicama za ubodne incidente. Dr. Miroslav Venus održao je uvodno predavanje pod nazivom „ZIKA virus – globalna prijetnja“, koje je dogovoreno s obzirom na velik interes stručne, ali i opće javnosti za taj javno zdravstveni problem.

Od kroničnih nezaraznih bolesti tijekom sastanka predstavljeni su radovi o raku želuca u Hrvatskoj, te o raku kože glave i vrata i mogućem utjecaju klimatskih faktora na njihov nastanak. Prvi dio skupa završen je predavanjem o epidemiologiji u Kanadi.
U drugom dijelu sastanka održan je Simpozij o prevenciji zlouporabe alkohola kojega su uvodnim predavanjima otvorili dr. Moller koji je govorio o suzbijanju alkoholizma u Europi, dok je dr. Vyshinskiy pokazao rezultate na suzbijanju alkoholizma u Rusiji. Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, g. Darko Tot i gđa. Vera Šutalo, pojasnili su ulogu Ministarstva u primarnoj prevenciji zlouporabe alkohola, dok su u nastavku predstavljeni radovi o ulozi javnog zdravstva, odnosno zavoda za javno zdravstvo u prevenciji i suzbijanju alkoholizma, o ozljedama povezanima sa alkoholom, epidemiologiji alkoholizma, kao i povezanosti alkohola i radnog mjesta. U okviru Simpozija dr. Miroslav Venus je održao predavanje pod nazivom „Uloga Zavoda za javno zdravstvo u prevenciji zlouporabe alkohola“ u kojemu je opisan javno zdravstveni sustav RH, te središnji položaj mreže zavoda za javno zdravstvo u prevenciji i suzbijanju zlouporabe alkohola.

S obzirom da je interes za prijavljivanje radova bio velik, zbog ograničenja vremena, neki radovi su bili predstavljeni putem postera u poster sekciji. Pokrili su brojne različite teme, od meningokokne sepse, hidrične epidemije gastoenterokolitisa, Dengue i West Nile groznice, antirabične zaštite, krvlju prenosivih uzročnika nakon ubodnih incidenata, utvrđivanja nesukladnosti voda za ljudsku potrošnju, obiteljske epidemije KME-a, klamidioze, influence i suzbijanja komaraca na grobljima, pa do spolnog života MSM populacije, radionice o soli, trendova smrtnosti od KVB-a i pušenja duhana među mladima. Tako je jedan poster predstavio zajednički rad i primjer dobre suradnje našega Zavoda za javno zdravstvo sa Nastavnim zavodom Dr. Andrija Štampar iz Zagreba na suzbijanju meningokokne sepse čiji su autori bili dr. Darija Petrovčić ispred našega zavoda i dr. Radovan Vodopija iz Zagreba.

Sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva u Supetru na najbolji mogući način pokazao je svu raznolikost tema kojima se epidemiolozi bave u svom svakodnevnom radu i još jednom pokazao neizostavnu ulogu mreže zavoda za javno zdravstvo kao nositelja preventivnih aktivnosti na sprječavanju nastanka, odnosno suzbijanju širenja kako akutnih zaraznih, tako i kroničnih nezaraznih bolesti.

(www.zzjzvpz.hr)

zzjzvpz1 zzjzvpz2 zzjzvpz3