Informativno-edukativni centar u Noskovačkoj Dubravi – nekad i sad

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, jedna od točaka dnevnog reda bile su Izmjene i dopune Odluke o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Osim promjene sjedišta Javne ustanove, koje je sada službeno u Noskovačkoj Dubravi u općini Čađavica, druga značajna promjena odnosila se na upis novih djelatnosti Javne ustanove.

Javna ustanova u budućnosti će se baviti i komercijalnom djelatnošću kao što je smještaj gostiju, usluga prehrane, organiziranje škole u prirodi te edukacijama i savjetovanjima, čime će se više iskoristiti prostor, ali i potaknuti razvoj turizma.
A baš vezano uz to, razvoj turizma, rade i stvaraju u Noskovačkoj Dubravi. Unutrašnjoj ovog objekta, u kojem se nalazi i Područna škola OŠ Davorina Trstenjaka, poprimila je sjajne konture, no tu se, prema riječima ravnateljice Tatjane Arnold Sabo, ne misli stati. Tako je dnevni boravak postao prekrasni „svijet snova“, tu je i „kutak leptira“, uskoro će zaživjeti i interaktivna „ptičja pjevaonica“, kao i „dravske šume vila i vilenjaka“ koja se nalazi u obnovljenim podrumskim prostorijama, „flora“ i „endemi dunavskog sliva“. Tu su i prekrasne sobe s ukupno 34 ležajeva. Idealan komfor za organizirane skupine izletnika, turiste, sve one koji žele osjetiti dašak netaknute prirode, ovdje, nedaleko od rijeke Drave.

Podsjetimo, objekt Informativno-edukativnog centra, u sklopu kojeg se nalazi i Područna škola Noskovci, obnavljao se je od 2012. godine u tri faze, sredstvima Svjetske banke, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Virovitičko-podravske županije, a u najnovije vrijeme sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i sredstvima iz IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.
Trenutno se provode jednodnevna škola u prirodi, a nakon doregistracije, one će biti višednevne. Ravnateljica Tatjana Arnold Sabo, podcrtava odličnu suradnju s Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, ali i ostalim visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Tako će Javna ustanova biti otvorena i za turiste, bicikliste i ostale posjetitelje. U našoj fotogaleriji, možete vidjeti kako izgleda unutrašnjost Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi.

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Invalid Displayed Gallery

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content