Udruga Jaglac u inicijativi za podizanje svijesti o degradaciji civilnoga društva „5 do 12“

Na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, u sklopu inicijative „5 do 12“, okupili su se predstavnici Dječje osječke kreativne kućice, Zaklade za razvoj civilnoga društva „Slagalica“, Udruge Auxilium, Volonterskog centra Osijek, Udruge „Jaglac“ iz Orahovice, Društva za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama, Udruge za rad s mladima Breza, Matice umirovljenika Osijek, Hrvatskog instituta za lokalnu demokraciju, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Organizacije za građanske inicijative, Udruge Pobjede, Mirovne grupe „Oaza“ iz Belog Manastira, Agencije lokalne demokracije, Ženske udruge „Izvor“, Udruženja „Baranja“, Proni – Centra za socijalno podučavanje, Udruge „Upit“, Nansen dijalog centra, Centra zdravlja „Vaga“, Udruge „Verbalni delikt“, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te ostali građani koji su mirnim prosvjedom podržali inicijativu i poslali poruku o važnosti civilnoga društva u Hrvatskoj. Dio okupljenih udruga ujedno su i članice SOS-NET mreže pružatelja socijalnih usluga.

Nazivom inicijative „5 do 12“ željela se naglasiti brzopleta odluka Vlade o smanjenju sredstava organizacijama civilnoga društva, bez strukturiranog dijaloga s udrugama, a sloganom „Udruge rade za druge“ okupljeni su poslali poruku da udruge postoje zbog drugih, a ne zbog njih samih.

Na samom početku skupa nazočnima se obratila Ines Novak, predsjednica Udruge Dokkica koja je okupljenima izrazila riječi podrške zbog teške situacije u kojoj su trenutno udruge – korisnice institucionalne podrške Nacionalne zakade za razvoj civilnoga društva. Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu Nacionalnoj zakladi značajno je smanjen postotak čime i ukupna financijska sredstva za podrške organizacijama civilnoga društva u 2016. godini. Novak je istaknula kako ovdje nije riječ samo o 600 osoba, koje će zbog ove situacije ostati bez plaća, nego i o 130.000 korisnika tih udruga jer je ovom Uredbom narušena opstojnost udruga. No, među okupljenima nisu bili samo korisnici institucionalnih podrški, već i druge organizacije koje su ogorčene degradacijom udruga i koje znaju da je ovo teško razdoblje za civilno društvo u Hrvatskoj. Novak je pred okupljenima, ali i u izjavama za medije, komentirala kako se u javnosti često govorilo o sumnjivim i netransparentnim udrugama koje su dobivale sredstva i da je apsurdno da su zbog takvih udruga degradirane i sve ostale udruge. „Hoćemo li na primjer zbog grupe loših liječnika ugasiti cijelu liječničku struku? Ako je i bilo udruga koje su primale sredstva na netransparentne i sumnjive načine, treba istražiti koje su to udruge i tko im je dodijelio ta sredstva!“ Spomenuvši Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva, kao jedinu instituciju koja pruža institucionalnu podršku udrugama u Hrvatskoj, predsjednica Udruge Dokkica pohvalila je dosadašnji rad Zaklade kao kvalitetan model podrške razvoju civilnoga društva. Uz pohvalu i podršku kolegama iz civilnoga sektora iz Dubrovnika, Rijeke, Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, koji su također pokrenuli kampanje za podizanje svijesti o važnosti udruga (Dubrovnik se pridružio inicijativi „5 do 12“, Rijeka je pokrenula kampanju „Gledaj (u)druge“, a Zagreb „Za snažno civilno društvo“) te upozorenjem kako, ukoliko se situacija ne promijeni, nagodinu udruge više neće moći „otvoriti svoja vrata građanima“ u sklopu manifestacije Ureda za Udruge Vlade RH „Dani otvorenih vrata udruga“, Novak je napomenula kako se u ovoj teškoj situaciji udruge udružuju i da ovaj prosvjed nije konačan. Okupljenima, uz riječi podrške, obratili su se i Irena Mikulić iz Proni-a, Miljenko Turniški iz Agencije lokalne demokracije teMarijan Gubina iz Udruge Auxilium.
Ova inicijativa, kao i sam prosvjed, iako organizirani u iznimno kratkom roku, okupila je više od 20 udruga na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, ali i 10-ak udruga na Trgu Ante Starčevića u Belišću u koordinaciji Udruge „Zvono“ iz Belišća. Posljednjih dana Udruzi Dokkica upućeno je više telefonskih poziva i e-mailova predstavnika udruga širom Hrvatske koje su podržale inicijativu, izrazile zabrinutost za opstojnosti svojih udruga, ali i predložili daljnja nastojanja u borbi za civilno društvo.

Pored svih dosadašnjih inicijativa koje su dosada pokrenuli predstavnici udruga u nadi za rješavanjem pitanja opstojnosti udruga, Dokkica je, osim što je pokrenula ovu inicijativu, na internet platformi CITIZENGO 19. svibnja kreirala i online peticiju za ukidanje odluke o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva koju svakodnevno elektronski potpiše više od 100 osoba, a koju objavljuje sve više Internet portala.

(www.udrugamrorah.hr)

DSCF4219 (Custom)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content