Sve uspješniji novobukovački KUD Lipa

Otkako je prije tri godine u Novoj Bukovici osnovano Kulturno-umjetničko društvo Lipa,ta vrijedna udruga svojim bogatim aktivnostima promiče i čuva kulturnu baštinu svoga zavičaja. Pedesetak članova okupljenih u pet sekcija – folklornoj i dramskoj (za djecu i odrasle) te sekcija rukotvorina, u protekloj je godini organiziralo i sudjelovalo na dvadesetak priredbi.

Članovi KUD-a svoje su prošlogodišnje aktivnosti rezimirali na godišnjoj skupštini kojoj su, uz članove, prisustvovali i Željko Vencl, općinski načelnik i njegov zamjenik Antun Kojić.

“Lipa” je godinu započela nastupom dramske sekcije obilježavanjem Vincekova. U travnju se folklorna sekcija po prvi put predstavila na Dravskom proljeću u Sopju. Svibanj su obilježili nastupi dramske sekcije na Zdenačkim divanima koja je svojim šaljivim igrokazom oduševila publiku. Dječja folklorna sekcija Lipice nastupila je na slatinskoj smotri dječjeg folklora u sklopu Cvjetnog korza.

Budući da je naziv novobukovačkog KUD-a najviše povezan s mjesecom lipnjem i aktivnosti svih sekcija bile su najbrojnije i u znaku lipanjske godišnje priredbe, nastupa u mađarskom gradu Churgu i gostovanja na 2. međunarodnoj smotri folklora u Čađavici.
– Prošle smo godine u suradnji i pod pokroviteljstvom Općine Nova Bukovica, u sklopu Narodnog veselja koje se održavalo 14. kolovoza, organizirali svoju prvu Smotru folklora naslovljenu stihom našeg zavičajnog pjesnika Pavla Bistrovića: Ja pjevam svome selu…

Na smotri su nastupili: KUU Voćin, KUD Podravina iz Čađavice, KUD Čačinci , KUD Đeram iz Viljeva i Matica slovačka iz Miljevaca.

Naši članovi na smotri su nastupili kroz folklornu i dramsku sekciju, čije su članice kroz skeč vodile program smotre, istaknula je Tanja Fuljek na izvještajnoj godišnjoj skupštini održanoj u nedjelju, 15. svibnja 2016. godine. Spomenula je i uspješne nastupe dramske sekcije u Viljevu i Zdencima i rad novoosnovane sekcije Rukotvorine.

– Ono zbog čega smo posebno sretni i što i ovom prilikom ponosno ističemo jest činjenica da gotovo polovinu naših članova čine djeca i mladi, koji veliki dio svog slobodnog vremena provode na koristan i produktivan način na probama i druženjima naših sekcija te im od srca zahvaljujem i čestitam na njihovom entuzijazmu, ljubavi, oduševljenju, odgovornom ponašanju i slozi kojima svima nama, a i cijeloj našoj zajednici mogu poslužiti kao uzor i primjer.

Zahvaljujem i svim odraslim članovima sekcija na trudu, zalaganju i redovitim dolascima na probe, od kojih je prošle godine održano ukupno 28 proba folklorne, te preko 30 proba dramske sekcije. Sekcija rukotvorine u prošloj godini održala je 5 radionica. Napominjem da je jedan dio naših mlađih i starijih članova aktivan u svim sekcijama istovremeno, te ih posebno ističem i tim članovima posebno zahvaljujem na trudu kojim doprinose radu naše Udruge.

Zahvaljujem našim članicama i voditeljicama Tereziji Vencl, voditeljici dramske sekcije, Slavici Podolski, voditeljici folklorne sekcije LIPICE, te Mariji Milošević, voditeljici sekcije Rukotvorine koje rade volonterski i na taj način daju svoj neprocjenjivi doprinos našem radu, rekla je Tanja Fuljek naglasivši kako je zahvaljujući sredstvima Općine Nova Bukovica, Virovitičko-podravske županije i sponzora KUD uspio izraditi 11 kompleta izvornih novobukovačkih nošnji, te da će i ove godine nastaviti ulagati u opremanje folklorne sekcije. (www.icv.hr; js; foto: Željko F.)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content