Od 169.000 upisanih u poljoprivredna gospodarstva u RH, samo je 10 posto onih koji su mlađi od 40 godina

Statistika kazuje kako je prosjek godina nositelja poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj 56 godina. Taj podatak se mogao nedavno čuti u Virovitici gdje se je pričalo o mladima u poljoprivredi i njihovim mogućnostima. U Virovitičko-podravskoj županiji poljoprivreda je jedna od najznačajnijih grana, no kako privući mlade da „ostanu na zemlji“ i nastave tradiciju.

– Želja nam je da mladi u budućnosti mogu normalno živjeti od svog rada od poljoprivrede. Generacijama su djeca na zasadama svojih očeva nastavljala s radom na svojoj zemlji. To nam je cilj u budućnosti, kako bi mladi naraštaji nasljeđivali svoje očeve u poljoprivredi jer Virovitičko-podravska županije je županija u kojoj je poljoprivreda iznimno važna grana – kazao nam je pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Inače, u Hrvatskoj je 169.000 upisanih poljoprivrednih gospodarstava, a samo 10 posto od navedenog broja su vlasnici koji su mlađi od 40 godina i koji su svrstani u definiciju „mladi“. Prema riječima zamjenika ministra poljoprivrede Tugomira Majdaka, resorno ministarstvo će poticajnim mjerama usmjeravati potporu da mladi članovi poljoprivrednih gospodarstava (u Hrvatskoj ih ima 26.000), u budućnosti postanu nositelji svojih gospodarstava i pritom od Ministarstvo poljoprivrede ostvare mogućnost korištenja poticajnih mjera. Naime, spremaju se izmjene programa ruralnog razvoja, točnije, poboljšanje kriterija za Mjeru 6.1. kako bi mladi poljoprivrednici mogli realizirati svoje investicije do 50 tisuća eura, uz potporu ministarstva poljoprivrede. Uz pomoć pri investicijama, ulaganje u znanje, educiranje, jedan je od najvažnijih aspekata pomoći u poljoprivredi za mlade, kako bi oni bili kvalificirani za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content