3. regionalni projekt njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore

U Gradskoj vijećnici Grada Virovitice održan je treći regionalni projekt njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore. Gospodarski susret su otvorili gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić, predsjednik Njemačko-hrvatske gospodarske komore Nicolas Baron Adamovich te zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković.

Gradonačelnik Ivica Kirin naglasio je da Virovitica danas ima čak 5 milijuna kvadratnih metara zemljišta za buduće investitore te da je neupitno da će ovaj grad, budući su stvoreni temelji, postati centar ove regije. Na kraju je objasnio i razlog pozivanja gostiju iz Njemačke u Viroviticu, a to je kako bi pokazali da postoji i jedna drugačija Hrvatska, otvorena za strana ulaganja jer se je osobno uvjerio, prilikom zadnje posjete Njemačkoj, da su njemački investitori do sada prilikom pokušaja ulaganja u Hrvatsku nailazili uglavnom da probleme vezane uz zemljišta u zonama, dobivanja potrebitih dozvola pa do problema s radnom snagom.

Na počeku susreta predstavljene su mogućnosti koje Virovitičko-podravske županije i grad Virovitica nude investitorima i obrnuto. Direktor HGK – ŽK Virovitica Milan Vanđura analizirao je geostrateški položaj VPŽ i grada Virovitice te njemačko-hrvatsku robnu razmjenu, dok su pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i europske fondove Igor Andrović te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i razvoj Grada Virovitice Matija Mustač, prezentirali mogućnosti koje Županija i Grad nude poduzetnicima, kao štu su niže cijene zemljišta, sufinanciranje kamatne stope, oslobađanje od komunalnih doprinosa i slično. Direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Gunther Neubert, naglasio je da od strane njemačkih tvrtki postoji veliki interes prije svega u području metalurške, ali i drvne i tekstilne industrije.

U sklopu gospodarskog susreta održana je i panel rasprava na temu iskustava i potencijala u Virovitičko-podravskoj županiji, a na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivica Kirin, pročelnik gradskog UO za gospodarstvo i razvoj Matija Mustač, direktor tvrtke SANO d.o.o. Branimir Kampl, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund te direktor HGK – ŽK Virovitica Milan Vanđura.

Gospodarski susret je završio obilaskom Crkev sv. Roka i Samostanskog muzeja, Podutezničkih zona grada Virovitice te tvrtke TVIN d.o.o.

Treći regionalni projekt njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore održava se u suradnji s Gradom Viroviticom, HGK – Županijskom komorom Virovitica, Tvrtkom Sano te Putničkom agencijom Croatia Express.

(www.icv.hr, mb; foto: Robert Cenger)

Više u sljedećem broju Virovitičkog lista…

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content