Na današnji dan: 2. lipnja

Okrunjena britanska kraljica Elizabeta II.
Na današnji dan 1953. godine održana je krunidba danas vladajuće britanske kraljice Elizabete II. u poznatoj Westminsterskoj opatiji (Westminster Abbey) u Londonu. Dakako, to je bila posljednja kraljevska krunidba do danas, a sljedeća će se održati tek u slučaju kraljičine smrti ili abdikacije. Elizabeta II. u trenutku krunidbe imala je samo 27 godina, a njen suprug princ Filip 31 (već su bili u braku više od 5 godina). Krunidba je bila važan događaj za svijet, jer Elizabeta II. nije krunjena samo za britansku kraljicu, nego istovremeno i za kraljicu Australije, Kanade, Južne Afrike, Novog Zelanda, Cejlona, pa čak i muslimanskog Pakistana! Pripreme za krunidbu trajale su čak 16 mjeseci. Zanimljivo je da je uoči krunidbe Elizabeta II. po kući nosila krunu da se navikne na njenu težinu na glavi. Nosila ju je navodno čak i za vrijeme pijenja čaja, čitanja novina i drugih svakodnevnih poslova. Ta kruna sadrži 2,868 dijamanata. Na njoj se nalazi i basnoslovno vrijedni dijamant Cullinan II, s 317.4 karata, te safir sv. Edwarda koji potječe iz srednjeg vijeka, a nekoć ga je navodno na prstenu ili na kruni nosio kralj sv. Edward Ispovjednik. Na toj je kruni i poznati „rubin Crnog princa“ koji je također među kraljevskim draguljima još od srednjeg vijeka. Kraljičina krunidba snimana je i prenošena televizijski, kao prva u povijesti. Dapače, snimanje je obavljano čak i eksperimentalnom 3D tehnologijom. Sam čin krunidba obavio je, dakako, nadbiskup Canterburyja, kao najviša crkvena osoba u Anglikanskoj crkvi.

Iznad Bosne srušen američki zrakoplov F-16
Na današnji dan 1995. godine dogodio se incident po kojem je snimljen film “Iza neprijateljskih linija” (Behind Enemy Lines) s Owenom Wilsonom i Genom Hackmanom. S neba iznad Bosne srušen je američki zrakoplov tipa F-16 Fighting Falcon. Pilot Scott O’Grady sigurno se ejektirao prije nego što je zrakoplov uništen i padobranom se spustio u bosanske planine. Za razliku od filma, zrakoplov F-16 je jednosjed, pa je O’Grady bio sam u njemu. Obaranje se dogodilo nedaleko od Mrkonjić Grada, na području pod kontrolom Republike Srpske. Srbi su avion srušili protuzračnim raketnim sustavom tipa 2K12 Kub. Kad je sletio, pilot O’Grady namazao je lice blatom. Kad su srpske postrojbe došle do sjedala s padobranom sakrio se u blizini legnuvši licem prema zemlji. Udarali su puškama po zemlji u blizini njega, ali ga nisu otkrili. Skrivao se po planinama šest dana jedući lišće, travu i kukce. U misiju spašavanja krenuli su američki marinci s dva teška Sea Stallion helikoptera i 51 vojnikom, poletjevši s nosača helikoptera USS Kearsarge u Jadranu. Uspješno su pokupili O’Gradyja, no kad su se helikopteri vraćali Srbi su ih gađali protuzračnim raketama i pucali na njih iz ručnog oružja. Helikopteri su zadobili rupe od metaka, ali su se ipak uspjeli sigurno vratiti na nosač.

Ostvaren prvi prijenos radio valova preko Atlantskog oceana
Talijanski inženjer i fizičar Guglielmo Marconi 1896. godine patentirao je svoj najnoviji izum za bežično primanje i prijenos komunikacijskih signala elektromagnetskim valovima čije su frekvencije niže od frekvencije vidljive svjetlosti, odnosno radio. Prvi bežični prijenos Morseovog koda još 1878. godine izveo je David E. Hughes međutim, njegov rad nije ispunio zahtjeve u vezi poznavanja prirodnog principa ili procesa koji je predmet novog fenomena. Guglielmo Marconi, jedan od pionira radiotelegrafije, ostvario je prvi prijenos radio valova preko Atlantskog oceana i 1909. dobio Nobelovu nagradu za taj doprinos znanosti, a kasnije je osnovao prvu tvrtku koja se bavila komercijalnom uporabom radio prijenosa. Marconi je do 1943. smatran izumiteljem radija no tada mu je američki Vrhovni sud oduzeo patentno pravo i dodijelio ga Nikoli Tesli koji se danas smatra službenim pronalazačem radija jer je prvi razvio i objasnio način proizvodnje radio frekvencija, princip usklađenih rezonantnih sklopova u predajnoj i prijamnoj anteni i javno predstavio principe radija i prijenos signala na velike daljine, a za taj pronalazak je 1897. dobio patent br. 645576 za uređaj opisan kao ‘sustav za bežični prijenos podataka’.
Stvorena Republika Italija
Referendumom o monarhiji 1946. godine ukinuta je monarhija i stvorena Republika Italija. Nakon Drugog svjetskog rata talijansko gospodarstvo bilo je uništeno, društvo podijeljeno, a diljem zemlje vladala je opća ljutnja prema monarhiji koja je odobravala fašistički režim u prijašnjih dvadeset godina. Ljutnja je bila izražena i zbog sramote koja je Italiji nanesena kada su ju prvo okupirali Nijemci, a nakon kapitulacije i Saveznici. Čak i prije dolaska fašizma, na monarhiju se gledalo kao na neuspjeh u kojem je društvo ostalo podijeljeno između bogatog sjevera i siromašnog juga, naznake čega se jasno vide i danas.

Istočnogermanski Vandali opljačkali Rim
Istočnogermanski Vandali, barbari koji prvotne korijene vuku iz područja između Labe i Visle, 455. godine opljačkali su Rim. Prve sukobe s Vandalima rimljani su vodili oko 271., a 330. car Konstantin dodijelio im je zemlju na desnoj obali Dunava. Vandalska plemena 406. su iz Panonije preko Galije koju su opustošili, krenuli u Španjolsku, a kasnije i u Afriku gdje su s Alanima uspostavili svoje kraljevstvo s centrom u zauzetoj Kartagi iz koje je njihova velika flota pustošila obale zapadnog i istočnog carstva. 455. godine Vandali su prodrli u Rim i pljačkali ga puna dva tjedna što je njihovo ime ucrtalo u povijest.

Guglielmo Marconi patentirao radio
Talijanski inženjer i fizičar Guglielmo Marconi 1896. godine patentirao je svoj najnoviji izum za bežično primanje i prijenos komunikacijskih signala elektromagnetskim valovima čije su frekvencije niže od frekvencije vidljive svjetlosti, odnosno radio. Prvi bežični prijenos Morseovog koda još 1878. izveo je David E. Hughes međutim, njegov rad nije ispunio zahtjeve u vezi poznavanja prirodnog principa ili procesa koji je predmet novog fenomena.

Lansiran Mars Express
Europska svemirska agencija (ESA) 2003. godine lansirala je letjelicu Mars Express, prvu europsku svemirsku misiju na drugi planet. Letjelica početne mase 1.223 kilograma je, nošena raketom Sojuz-Fregat, lansirana iz svemirskog centra Baikonur u Kazahstanu. Misija koja je trajala do 30. studenog 2005., na sebi je nosila sedam znanstvenih instrumenata te sondu Beagle 2 kojoj je cilj bio obaviti egzobiološke i geološke pokuse na površini, ali slijetanje je bilo neuspjelo i vrijedna sonda je izgubljena.

Utemeljen filmski studio Universal
1912. godine utemeljen je Universal, prva velika holivudska filmska kuća

Otvoren pariški zoološki vrt
1934. godine otvoren pariški zoološki vrt

Rođen Slavko Batušić
Hrvatski književnik, publicist, povjesničar umjetnosti i redatelj Slavko Batušić, voditelj Arhiva i muzeja HNK, jedan od utemeljitelja i prvih voditelja zavoda za književnost i teatrologiju JAZU, profesor na Akademiji za kazališnu umjetnost, te autor brojnih pjesama, novela, romana, drama, kazališnih studija i putopisa po kojima je najpoznatiji, rođen je u Novskoj 1902. godine.

Rođen Charlie Watts
Engleski glazbenik Charlie Watts, bubnjar Rolling Stonesa poznat i kao The Wembley Whammer, koji se Jaggeru i ekipi pridružio1963. i od tada im drži ritam, a ima i solo glazbenu karijeru, rođen je 1941. godine u Londonu.

Rođen Dennis Haysbert
Američki glumac Dennis Haysbert, najpoznatiji po svom autoritativnom baritonu i ulogama u filmovima Goodbye Bafana, Jarhead, Heat i trilogiji Major League, te serijama Dallas, Now & Again, 24, The Unit i mnogim drugima, rođen je u San Mateu u Kaliforniji 1954. godine.

Rođen Wentworth Miller
Američki glumac britanskog podrijetla Wentworth Miller, zapamćen po ulozi Michaela Scofielda u akcijskoj seriji Prison Break i pojavljivanju u još nakoliko televizijskih serija, te nastupima u filmovima Romeo & Juliet, Underworld i The Confession, rođen je 1972. godine u Chipping Nortonu.

Rođen Justin Long
Američki glumac Justin Long, poznat po ulogama u serijama kao što su Jeepers Creepers, Waiting…, Accepted, Dodgeball, Galaxy Quest, Herbie: Fully Loaded, Live Free or Die Hard, Alvin and the Chipmunks i televizijskim serijama Ed, Drag Me to Hell i drugima, rođen je u Fairfieldu u Connecticutu 1978. godine.

Preminuo Giuseppe Garibaldi
1882. godine preminuo je Giuseppe Garibaldi, talijanski revolucionar i borac za jedinstvo i slobodu Italije.

(www.icv.hr)

 

 

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content