Započela obnova crkve u Sladojevcima

Obnovom krovišta započela je sveobuhvatna obnova župne crkve sv. Barbare u Sladojevcima.
Nakon pripremnih radova, postavljanja folije i dijela drvene konstrukcije, krov će se pokriti novim crijepom, sanirati zabati na pročelju i postaviti novi oluci. Ukupna vrijednost radova je otprilike 220 tisuća kuna, a izvođač radova je tvrtka Građenje Marković iz Grabića.
– Sredstva za prvu fazu obnove crkve osigurali su dobročinitelji, župa je organizirala i razne dobrotvorne aktivnosti i programe kojima smo prikupili dio novca, a Grad Slatina je donirao 30 tisuća kuna. U izradu projektne dokumentacije uložili smo 75 tisuća kuna, kaže velečasni Dario Šimič, sladojevački župnik koji je pokrenuo projekt obnove toga vrijednog sakralnog objekta.
Naime, župa Sladojevci osnovana je 1762. godine, kada je odvojena od župe Sopje. Tada su pod župu Sladojevci pripadali: Slatina, Kozice, Donja i Gornja Bukovica. Crkva je sagrađena 1806. godine zaslugom pokrovitelja kneza Schaumburg-Lippea, a posvećena je sv. Barbari, zaštitnici sela.
Za nastavak obnove crkve Sladojevčani očekuju i potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske koja je, nažalost, u ovoj godini izostala.

(www.icv.hr, js, Foto: žf)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content