FOTO: OPG Mirka Horvatina šampion je 5. zdenačke pekmezijade

U organizaciji Udruge branitelja Duge Međe i Općine Zdenci, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije održana je 5. zdenačka pekmezijada. Ove godine sudjelovalo je osam ekipa u kuhanju pekmeza na starinski način, u kotlovima kako su to radile i naše bake. Šljive za kuhanje darovali su OPG-ovi Željka Kirisa iz Zdenaca te Ivice i Mirka Bušljete iz Duge Međe. Ovogodišnju, 5. pekmezijadu otvorila je obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak. Članice Udruge rukotvorine Zdenci pekle su palačinke mazane domaćim pekmezom, a održano je i natjecanje u brzom jedenju palačinki gdje je najuspješnija bila ekipa OPG-a Miroslava Zlosa. Domaćini, članovi branitelja Duge Međe za sve su posjetitelje skuhali kukuruz, a pekla se i rakija u kotlu.

Na kraju natjecanja održano je ocijenjivanje pekmeza koje je odradio žiri pod vodstvom Blaženke Mozer iz Savjetodavne službe VPŽ. Nagrade za pet godina uzastopnih sudjelovanja dobili su Dijabetička udruga Orahovica, Stranka umirovljenika Orahovica i OPG Mirka BUšljete iz Duge Međe. Zahvalnice im je uručio predsjednik UHBDDR Duge Međe Darko Eichler.

Šampion 5. zdenačke pekmezijade je OPG Mirka Horvatina iz Duge Međe, 2. mjesto je zauzela Udruga Rukotvorine iz Zdenaca, a treće KUD Zdenci. Pehare za najbolje ocijenjene pekmeze uručila je obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak. Ovo je do sada bila najposjećenija pekmezijada na kojoj se okupilo oko 400 posjetitelja i natjecatelja. Nakon zajedničkog ručka i neizostavnih tamburaša iz KUD-a Zdenac svim umirovljenicima darovana je jedna teglica pekmeza.

(www.icv.hr, tf; foto: Tomislav Felbar)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content