HSS priklonjen velikim sustavima, HDZ za OPG-ove?

U televizijskom sučeljavanju nekadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i HSS -a na RTL televiziji, kandidatkinja Narodne koalicije Ana-Marija Petin iz HSS-a suprotno svim dosadašnjim HSS-ovim objavama vezanim uz OPG, iznijela je stav Koalicije da temelj hrvatske poljoprivrede ne treba više bazirati samo na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, već da treba postojati uzajamna suradnja s velikim sustavima. Rekla je i da OPG-ovci koji se ne žele udruživati u ovom trenutku nisu konkurentni te se na njih ne treba oslanjati u smislu održive poljoprivrede i konkurentnosti na tržištu.

Zamjena uloga

HDZ-ov kandidat Tugomir Majdak naglasio je, da kao i u razvijenom zemljama tako i u RH, OPG je bio i ostao temelj razvoja održive poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj, koji je generator razvoja u ruralnim sredinama. Također, mišljenja je i da OPG treba pomoći poreznim rasterećenjima pri nabavi repromaterijala te dodatnim naporima vezanim uz udruživanje u proizvođačke organizacije te osnivanje Centara kompetencije koji će na lokalnoj razini biti spona između znanosti i OPG.

Jakovine puna usta

I dalje se ističu katastrofalni postupci bivšeg ministra Jakovine gdje Narodna koalicija (a gdje je SDP najveći partner) apsurdno proziva samu sebe vezano uz Program ruralnog razvoja koji prema njihovom mišljenju nije pravilno “isposlovan”.
Narodna koalicija traži izmjenu Pravilnika te proziva samu sebe vezano uz kriterije koji su u suprotnosti s pravilima EU. HDZ se u ovom slučaju s njima slaže te naglašava da je, kako za vrijeme ministra Jakovine tako, tako i u vrijeme aktualnog ministra Romića, upozoravao na hitnu izmjenu kriterija Pravilnika te poništenje natječaja.

(maxportal.hr, agroklub.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content