Učenici SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača obilježili Europski dan jezika

- PROMO -

Europska godina jezika 2001., koju su zajednički organizirali Vijeće Europe i Europska unija, uspjela je uključiti milijune ljudi diljem 45 zemalja sudionica. Njihove aktivnosti slavile su jezičnu raznolikost Europe i promicale učenje jezika. Nakon uspjeha te godine, Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine.

Učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca obilježili su Europski dan jezika tako su sumještane u Pitomači anketirali postavljajući im pitanja o poznavanju europskih stranih jezika. Ukupno je anketirano 100 osoba. Uglavnom osobe nisu znale koji se dan danas obilježava, no ipak njih 8 je znalo da se radi o Europskom danu jezika. U Europi se koristi 60 službenih jezika i taj podatak znalo je njih 14, a 87 osoba zna da se najčešće u Europi koristi engleski jezik. Hrvatski jezik postoji od 7. stoljeća – ovaj podatak zna 69 osoba, a da je baskijski najstariji europski jezik znalo je 19 ispitanika.

Polovica ispitanika u školi su učili samo jedan strani jezik, a dva strana jezika njih 32. Isto tako 44 ispitanika aktivno se služi jednim stranim jezikom, desetak ispitanika govori 2 i 3 strana jezika a jedan ispitanik čak 4 strana jezika. Od 89 osoba koji su bili u inozemstvu uspješno se sporazumjelo njih 84 sa strancima.

Odgovori na pitanje koji bi strani jezik htjeli naučiti bili su naročito zanimljivi. To su uglavnom njemački, engleski, talijanski i francuski jezik, no 3 osobe ima želju naučiti mađarski i kineski, a po jedna osoba poljski, tajlandski, ruski, albanski, makedonski i portugalski.

U znak zahvalnosti za sudjelovanje u istraživanju učenici su ispitanike darivali prigodnim poklonom i poslovicom.

(www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr)

no images were found

 

 

Povezane vijesti

Skip to content