Na današnji dan: 25. listopada

Obilježava se Dan darivatelja krvi
U Hrvatskoj se od 1953. godine, dan 25. listopad obilježava kao Dan darivatelja krvi, a posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela na današnji dan 1953. godine tijekom Tjedna Crvenog križa.

Po starom kalendaru započela oktobarska revolucija
Oktobarska revolucija ili Listopadska revolucija je revolucija u Rusiji koja je dovela do raspada Ruskog Carstva i stvaranja Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika. 7. studenog (25. listopada po starom kalendaru – oktobarska revolucija) počela je pobuna. Tada je bio zakazan “drugi sveruski kongres sovjeta”. Naoružani ustanici kreću u akciju još u zoru i zauzimaju najvažnije dijelove Petrograda. Otpora nije bilo, pa je grad već ujutro bio u rukama boljševika, Vlada je još uvijek držala Zimski dovrac. Kerenski je uzalud pokušavao prijeći u protunapad jer jedinice nisu izvršavale njegova naređenja. Krstarica “Aurora” odbija isploviti i usmjerava topove prema Zimskom dvorcu. Odlično pripremljeni ustanak donio je brzu pobjedu, praktično bez jednog pucnja. Tako je počela povijest komunizma u svjetskoj civilizaciji.

Održana najveća pomorska bitka u povijesti
Bitka kod zaljeva Leyte smatra se najvećom pomorskom bitkom u povijesti, a dogodila se kod Filipina između Japanske kraljevske mornarice te Američke 3. i 7. flote. Amerikanci su zračnim napadima na Mindanao, Leyte i Cebu počeli pripreme za iskrcavanje, dok je grupa američkih podmornica zatvorila prolaz između Mindanaa i Samara. 19. listopada iskrcavaju se, uz neznatan japanski otpor, na otok prve američke jedinice odakle počinju, bitkom za Leyte, s osvajanjem Filipina. Između 22. i 25. listopada Japanci pokušavaju spriječiti daljnja iskrcavanja Amerikanaca i razvija se bitka u zaljevu Leyte. U ovoj bitki Japanci su pretrpjeli najteže i za daljnji tijek rata odlučujuće gubitke: izgubili su tri bojna broda i četiri nosača zrakoplova.

Rudolf Perešin prešao sa svojim MiG-om 21 u Austriju
Hrvatski pilot u JNA, Rudolf Perešin, na današnji je dan 1991. godine sa svojim zrakopolovom prebjegao u Austriju, jer se nije htio boriti protiv hrvatskih snaga. Tog je dana trebao u svom MiG-u 21 nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Uputio se prema austrijskoj granici, prošao ju otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta. Novinarima je izjavio: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Za vrijeme operacije Bljesak, 2. svibnja 1995. godine avion mu je pogođen i srušen. Njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Rođen Dragutin Gorjanović Kramberger
1856. godine rođen je Dragutin Gorjanović Kramberger, hrvatski paleontolog, paleontropolog i geolog. Gorjanović je u znanosti o čovjeku bio pridošlica i mnogi su izrazili sumnju u njegove tvrdnje. Zato je on odmah pristupio vrlo zamršenom poredbenom proučavanju kostura današnjih ljudskih oblika u muzejima Beča i Budimpešte. U tu svrhu, u istraživanju fosilnih kostiju, na samom pragu 20. stoljeća, uveo je i primijenio neke posve nove, izvorne metode. Da bi dokazao arhaičnost i istodobnost ljudskih i životinjskih ostataka, određivao im je starost po sadržaju fluora. U proučavanju unutrašnje građe okamenjenih kostiju prvi se poslužio tek otkrivenim rendgenskim zrakama. Ubrzo su mu se javljali vodeći antropolozi i anatomi tog doba zanimajući se za mnoge pojedinosti. Neki su, dapače, htjeli da im kosti ustupi, arogantno pomišljajući da je otkrivač ignorant koji i ne razumije važnost nalaza. U Zagreb je smjesta dohrlio veliki njemački autoritet u anatomiji i paleoantropologiji H. Klaatsch koji se lako uvjerio u Gorjanovićevu kvalificiranost. Sljedećih desetljeća on će se, međutim, s Gorjanovićem često razići u objašnjenju mnogih pitanja oko ovog nalaza. No, i danas, Klaatsch se u literaturi spominje po zabludama i pogrešnim postavkama, a Gorjanović po ispravnom prosuđivanju. Osim mnogobrojnih studija, članaka, prikaza, Gorjanović je rezultate svojih iskapanja i istraživanja krapinskog nalazišta iznio u velikoj monografiji o “diluvijalnom čovjeku iz Krapine”, Der Diluviale Mensch von Krapina in Kroatien, Wiesbaden 1906. I po sudu najpozvanijih stručnjaka današnjice, bio je to dotad najiscrpniji prikaz fosilnog čovjeka, a Gorjanovićev opis fosilnih koštanih ostataka jedan je od najboljih ikad objavljenih o paleontologiji čovjeka. Uz osteologiju pračovjeka monografija sadrži geološke i stratigrafske podatke, te prethodnu raspravu o arheološkim i faunističkim ostacima. Gorjanović je zaključio da su fosilni ostaci u krapinskoj polušpilji istaloženi tijekom zadnjega velikog međuledenog razdoblja. Najnovijim analizama to je potvrđeno.

Rođen Johann Strauss mlađi
Na današnji je dan 1825. godine rođen jedan od najpoznatijih skladatelja svih vremena, nazivan tokođer i “kraljem valcera” – Johann Strauss mlađi. Svjetski je poznat po svojim djelima “Na lijepom plavom Dunavu”, “Carski valcer”, “Trisch-trasch polka”, te operetama “Šišmiš” i “Ciganski barun”. Otac mu je bio poznati skladatelj Johann Strauss stariji (autor Radetzky marša). Zanimljivo je da njegov otac nije htio da mu sin postane glazbenik kao on. Mladi je Johann potajice učio svirati violinu, a kad je otac to saznao bičevao ga je “da istjera glazbu iz njega”. Tek kad je otac napustio obitelj radi ljubavnice, mogao je sin slobodno učiti glazbeno umijeće. Zanimljivo je da su obojica bili potomci Johanna Straussa koji je bio Židov, a obratio se na katoličanstvo.

Rođen Pablo Picasso
Pablo Picasso rođen je u andaluzijskom gradu Malagi na današnji dan 1881. godine. Na krštenju mu je dano ime Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad, prema svecima zaštitnicima. Prezime Picassovog oca bilo je Ruiz, a bio je aristokratskog porijekla. Prezime Picasso dobio je Pablo zapravo od svoje majke. Budući da je Picasso već od 1920-tih mogao skupo prodavati svoja djela, mogao si je priuštiti da većinu djela zadrži u svom vlasništvu, tako da je u vrijeme smrti posjedovao oko 50,000 vlastitih djela. Ona su nakon njegove smrti prešla u vlasništvo Francuske i njegovih nasljednika. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda Picasso je bio najplodniji umjetnik u povijesti. Računa se da je proizveo oko 13,500 slika, 100,000 otisaka i grafika, 34,000 ilustracija za knjige i 300 skulptura. Ukupna vrijednost svih njegovih djela računa se u milijardama eura.

Rođen Georges Bizet
1838. godine rođen je Georges Bizet, francuski skladatelj. Službeno ime mu je Alexandre-César-Léopold Bizet, ali je kršten kao Georges Bizet i uvijek je bio poznat po tom imenu. Kao čudo od djeteta, ušao je u Pariški glazbeni konzervatorij 14 dana prije svoga desetog rođendana. 1857. godine dijelio je nagradu ponuđenu od Jacquesa Offenbacha za postavljanje operete La docteur Miracle i osvojio je Prix de Rome, školarinu za obećavajuće umjetnike i glazbenike. U skladu s uvjetima školarine, studirao je u Rimu tri godine. Ondje je njegov talent počeo sazrijevati s njegovim djelima i operama kao što je opera Don Procopio. Pored tog ostanka u Rimu, Bizet je živio na području Pariza cijeli svoj život. Poslije svog boravka u Rimu, vratio se u Pariz gdje se je posvetio skladanju. Bizetova prva simfonija, Simfonija u visokom C, napisana je u Pariškom konzervatoriju kad je Bizetu bilo samo 17 godina, kao školski zadatak. Čini se da ju je Bizet potpuno zaboravio, i otkrivena je tek 1935. godine u prašnjavim arhivima konzervatorijske knjižnice. Nakon svog prvog izvođenja, odmah je razglašena kao remek djelo mladog autora. Bizetovo najpoznatije djelo je opera Carmen iz 1875. godine koja je bazirana na noveli istog imena iz 1846. godine koju je napisao Prosper Mérimée. Prema utjecaju Giuseppea Verdija, skladao je glavnu ulogu u mezzosopranu. Carmen nije odmah postigla uspjeh, i Bizet je postao razočaran nad neuspjehom, ali pohvala je došla od Saint-Saënsa, Tchaikovskog i Debussya, koji su prepoznali njenu ljepotu. Njihova stajališta su bila proročanska, a publika je s vremenom učinila Carmen jednom od najpopularnijih opera u povijesti.

Preminula Vesna Parun
2010. godine preminula je Vesna Parun, hrvatska pjesnikinja. Vesna Parun pripada među najpoznatije suvremene hrvatske pjesnike. Ona je i najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća. To mjesto u hrvatskoj književnosti zauzela je zahvaljujući raskošnosti pjesničkog izraza, bogatstvu tema i motiva i stvaralačkoj plodnosti. Poezija je prava domena Vesne Parun, no već je poslije druge knjige pjesama počela pisati prozu i drame. Objavljeno joj je preko 60 knjiga poezije i proze i uprizorena su četiri njezina dramska djela. Ona stvara dulje od pedeset godina i već pripada književnoj povijesti. Za svoj pjesnički rad dobila je značajne i brojne nagrade i priznanja. Za zbirku “Pjesme” dobila je Nagradu Matice hrvatske, za zbirku “Crna maslina” dobila je Nagradu grada Zagreba, za stihovani dječji roman “Mačak Džingiskan i Miki Trasi” dobila je Nagradu Grigor Vitez, 1972. godine dobila je kao najuspješniji dječji pjesnik Zmajevu Nagradu Matice srpske u Novom Sadu, a 1970. godine u Parizu dobila je Diplomu za poeziju. Njena zbirka “Zore i vihori” po mnogo čemu označava važan datum u razvojnom tijeku novije hrvatske poezije.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content