Novi aranžmani, zanimljivi gosti, potpuno akustična Vatra u petak i subotu u Kazalištu Virovitica

* Karte su planule u samo nekoliko sati i očekuje se da će na koncertu biti vatreno

Virovitička rock skupina Vatra, dobitnici nekoliko Porina i vlasnici najslušanijeg hita u Hrvatskoj (Tango, op.a), u petak, 21. i subotu, 22. listopada, u Kazalištu Virovitica održat će dva akustična koncerta i predstaviti se u malo drugačijem izdanju. Novi aranžmani, zanimljivi i neočekivani gosti i potpuno akustična Vatra nešto je što će publika prvi put imati prilike čuti i vidjeti, a prema riječima frontmana Ivana Dečaka, to je samo jedan prirodni nastavak nakon koncerta u dvorani Doma sportova.

– Ne bih rekao da je Dom sportova bio koncert karijere, ali je zasigurno bio ostvarenje dječačkog sna. Tamo smo gledali i slušali bendove koji su nam bili uzori i školska lektira, te razmišljali kako bi bilo lijepo svirati upravo u tom prostoru. Želja nam se i ostvarila, tako da treba paziti što želiš u životu. Zatim se dogodio poziv za Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i to definitivno zvuči nestvarno. Posebice uzevši u obzir da dolazimo iz malog grada koji nema veliku povijest glazbe, da smo sve stvarali kroz osobna iskustva i pogreške, te da smo kao i većina bendova nastali u garaži. Prošli smo svirke u garažama, atomskim skloništima, skladištima, rupama, demo festivale…, i nakon svega toga stigao je poziv da dođemo svirati u “Lisinski”. Mogu reći da je to uistinu jedno iskustvo koje ne prođu svi glazbenici, odnosno ne dobiju svi glazbenici priliku svirati u toj kultnoj dvorani, tako da smo zahvalni – sa smiješkom je istaknuo Dečak prilikom razgovora u Kazalištu Virovitica.

AKUSTIČNI KONCERTI U VIROVITICI BIT ĆE JEDNO NOVO ISKUSTVO KAKO ZA VATRU, TAKO I ZA PUBLIKU

Inače, prilikom dogovaranja koncert nije bio zamišljen kao akustični, no njima se u tom trenutku učinilo da bi s obzirom na dvoranu bilo primjerenije napraviti akustičnu svirku te su se, prema njihovim riječima, “sami bacili na glavu s osmog kata” i stavili si veliki teret na ramena.

– Nije nimalo jednostavno prearanžirati pjesme u akustične verzije. Naime, one su zadane svojom formom, minutažom, svojim oblikom i ponekad je jednostavnije napisati novu pjesmu nego prearanžirati postojeću. Uložili smo puno rada, truda i vremena u sve to i mislim da smo napravili dobar posao, ali to će na kraju ipak potvrditi publika. Odlučili smo na koncert pozvati i goste, profesionalne glazbenike i ljude koji rade aranžmane i oni su napravili odličan posao. S nama će na pozornici biti Zbor Mozartine, kvartet Prelude, brass-sekcija Greenhouse brass, na udaraljkama će biti Mladen Ilić, jedan dio Svadbasa zadužen je za ambijentalne dijelove, tako da će to biti sasvim jedno novo glazbeno iskustvo za našu publiku – ističe Dečak.

VATRA SVAKIM ALBUMOM POKAZUJE KOLIKO JE SAZRIJELA I KOLIKO TEŽI NEČEMU NOVOME I DRUGAČIJEM, PA SU TAKO IMALI I TURNEJU PO GARAŽAMA

Ivan uvijek ima dobrih ideja, a jedna od takvih bila i turneja po garažama.

– Sve što radimo, nastojimo da bude dobro. Fanovi su nam se javljali na našu facebook stranicu i odabrali smo nekoliko najboljih. To su bili koncerti pred 20 do 30 ljudi. Oni bi pozvali svoje prijatelje i susjede i zajedno smo tulumarili – rekao nam je gitarist Vatre Robert Kelemen.

Klavijaturistica Irena Celio-Cega u međuvremenu je postala majka. Na koncertima je nastupala do sedmog mjeseca trudnoće, a nakon toga je otišla na rodiljni dopust i uzela kratku stanku od benda.

– U početku mi je to bio šok jer smo do tada svaki vikend bili na koncertima i često na turnejama. No, vrlo brzo sam se naviknula biti doma. Bilo mi je lijepo. Imam dobru bebu koja me nije izmučila, naspavala sam se i početak majčinstva mi je bio uistinu lagan. No, kasnije mi je sve počelo nedostajati i sada se polako vraćam svirkama – ističe Irena, koja nije jedini roditelj u bendu.

Osim nje roditeljsku brigu imaju i Ivan, Robert i Mario. Dok je Irena bila odsutna, mijenjao ju je Mihael Kurjančić, koji će s Vatrom također nastupiti u Kazalištu Virovitica.

– Bit će mi žao kada budem morao otići. U proteklih godinu dana koliko sviram s njima mnogo toga se promijenilo u mojem životu. Otvorila su mi se neka nova vrata i zahvalan sam cijelom bendu koji je imao povjerenja u mene. Ovo je za mene jedno veliko iskustvo, a koncert u Kazalištu Virovitica bit će još jedno pozitivno iskustvo – ističe Kurjančić.

BUBNJAR VATRE MARIO-ROBET KASUMOVIĆ USPIO SE PRILAGODITI AKUSTIČNOM ZVUKU

Osim Kurjančića odličan koncert očekuje i bubnjar Mario-Robert Kasumović.

– Nedavno smo održali koncert u Virovitici kod Gradske knjižnice i čitaonice i atmosfera je bila sjajna. Ne sviramo često u rodnom gradu, tako da nas publika uvijek željno iščekuje, nije nas se zasitila. S obzirom da su sve karte podijeljene u rekordnom vremenu, mislim da će oba koncerta proći dobro i da će se publici svidjeti malo drugačija Vatra. Veselimo se novom načinu sviranja, puno smo radili na tome i sve prearanžirali. Što se tiče mojeg privikavanja, moram biti tiši, ne smijem udarati po činelama kao inače, ali za svaki slučaj oko bubnja će biti postavljen pleksiglas – rekao je Kasumović.

Najnoviji stalni član Vatre je basist Tomislav Šušak iz Zagreba, koji je u Virovitici čest gost.
– U Viroviticu dolazim zbog posla i lijepo mi je ovdje jer je za razliku od Zagreba sve usporeno za 60 posto. To mi je super, opuštenije je i nema žurbe, sve je blizu. Mislim da nije na meni da govorim jesam li poboljšao glazbu Vatre ili nisam, ali uvijek je drugačije kada netko novi dođe. Mislim da sam donio neka svoja iskustva koja oni možda nisu imali u situaciji s Borisom (Boris Gudlin, bivši basist Vatre, op.a) jer su godinama bili uhodana ekipa. Razbio sam im tako neku ustaljenu formu i pristup, a ja sam od njih naučio biti strpljiv – ističe Tomislav, koji je u bend unio novu svježinu i također jedva čeka vikend i koncert.

KONCERTI U VIROVITICI BIT ĆE PRODUKCIJSKI JEDNAKI ONOME U ZAGREBU

Ivan Dečak je istaknuo kako su, bez obzira na koncert u Lisinskom, oba nastupa u Virovitici ozbiljna i dat će svoj maksimum.

– Virovitici je prethodio koncert u Čakovcu, i to nam je bio svojevrsni test. Uložili smo i svoje novce da bismo produkciju doveli u kazalište, napravili identičan šou. Pripremamo se i vježbamo od ponedjeljka, uigravamo se, imamo tonske probe, slažemo aranžmane, tako da je i to još jedan dokaz da nam je stalo do ovih koncerata u Virovitici – ističe Dečak.

NASTUP ĆE SE SNIMATI AUDIO I VIDEO, TAKO DA POSTOJI MOGUĆNOST DA SE OBJAVI I AKUSTIČNI ALBUM VATRE

Posjekotine, žuljevi i bolovi zglobova za gitaristu Roberta Kelemena trenutačno su uobičajena pojava. Prilagodio se na akustičnu gitaru i sve posložio za koncert u kazalištu, ali i za sve one koji će uslijediti.

– Kada radimo jedan projekt, već razmišljamo o sljedećem. Uvijek imamo nešto za raditi, tako da tko zna što ćemo raditi u budućnosti. Snimat ćemo audio i video u Virovitici i u Lisinskom. Ako snimka ispadne kvalitetna, zasigurno ćemo objaviti taj koncert – rekao je Kelemen.

Ivan Dečak je naglasio kako je za Vatru važno da dobar dio tog materijala ispadne dobro.
– Akustične koncerte ne sviramo na “klik”, što je standard kod električnog koncerta, no to je i smisao akustičnih svirki, da sve bude opuštenije i prirodnije i ne bojimo se izazova – istaknuo je Dečak.

Kraj razgovora poslužio je za zahvale. Ivan Dečak želio je ovu priliku iskoristiti i spomenuti sve one koji su im pomogli da koncerti u Virovitici uspiju.

– Jako puno su nam pomogli ljudi iz našeg rodnog kraja. Prije svega zahvalio bih našim prijateljima iz kazališta koji su imali sluha za nas kada nitko nije ni znao da postojimo. Također, zahvaljujemo i gradskim ocima koji su nam pomogli da cijelu produkciju dovučemo ovdje u kazalište, osiguramo im smještaj i hranu.

I za kraj, vjerujem da će se moji Virovitičani doći opustiti uz naše pjesme koje sam siguran da su naučili. Većina njih čula ih je putem etera Radija Virovitice ili na koncertima u Virovitici. Ovo će zasigurno biti jedan drugačiji koncert. Nadam se da će i publika doživjeti jedno novo iskustvo kao i mi – rekao je Dečak.

Inače, oba koncerta počinju u 20 sati. (www.icv.hr; vle)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content