Prijavljen projekt “Geopriče UNESCO geoparka” vrijedan 90.090.587 kuna u sklopu kojeg će se izgraditi Geo centar u Voćinu te asfaltirati cesta do Jankovca

Javna ustanova Park prirode Papuk prijavila je Geopriče UNESCO geoparka u ponedjeljak 17. listopada na Javni poziv Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko- podravske županije. Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 HRK uz 85% potpore MRRFEU, a ostatak sredstava uložit će Prijavitelj i Partner. To je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko- podravskoj županiji za koji je prijavnu dokumentaciju izradila VIDRA- Agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije.

Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno- gospodarskog razvoja navedenih općina što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko- podravske te Požeško- slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal.

Predloženi projekt obuhvaća ulaganje JU PP Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija- najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo – info centra u Voćinu. Na taj način produžit će se turistička sezona na jesenske i proljetne mjesece u cijeloj Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, jer će Geo-info centar sadržavati atrakcije u unutrašnjem prostoru koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način neovisno o godišnjem dobu. Osobita ciljna interesna skupina su i djeca i mladi te znanstvenici kojima će Geo-info centar i Kuća Panonskog mora služiti kao alati u nastavi i potpora u učenju i izradi seminarskih, maturalnih, diplomskih i znanstvenih radova, ali i svi ljubitelji prirode, obitelji s djecom i mladi, rekreativci i planinari. Ostali korisnici su posjetitelji zainteresirani za posjećivanje zaštićenih područja prirode te izletnici i posjetitelji geoparka. Također, multimedijalne prezentacije za obitelji s djecom i ostale posjetitelje mogu se organizirati cijele godine neovisno o vremenskim uvjetima s obzirom da će centar imati multifunkcionalnu dvoranu i multimedijalni postav koji će u jednom dijelu biti nadopunjen mjestom za osvježenje i okrjepu posjetitelj (u obliku kafeterije) te će završiti suvenirnicom u kojoj će posjetitelji moći kupiti suvenire specifične za geolokalitete Parka prirode Papuk.

 

procelje

Planirana je i adaptacija i opremanje dviju multimedijalnih dvorana u Kući Panonskog mora u Centru za posjetitelje JU PP Papuk u Velikoj, potom montiranje Adrenalinskog parka u Eko kampu Duboka kod Velike, te izradu, nadogradnju i opremanje ukupno 6 vidikovaca na području Parka.

vidikovac-2

Županijska uprava za ceste VPŽ će koordinirati rekonstrukciju ceste Slatinski Drenovac-Jankovac-Granica županije, prometnice dužine 8,810 metara koja vodi do izletišta Jankovac, i u trenutnom stanju ne omogućava normalno odvijanje prometa i kvalitetan razvoj kroz cijelu godinu, a u najljepšim zimskim mjesecima velik dio Parka s uređenim atraktivnim izletištem Jankovac je praktički odvojen od većine posjetitelja, posebice onima koji dolazi organiziranim prijevozom. Sve zahtjevnija potražnja atraktivne turističke lokacije Parka prirode Papuk i Geoparka Papuk sa svim osobitostima, te potreba značajnijeg uključivanja ove kontinentalne destinacije u turističku ponudu RH rezultira zahtijeva hitnu rekonstrukciju ceste i novu regulaciju prometa, kojom će se ostvariti povećana sigurnost, veći protok vozila i povećati brzina u odnosu na dosadašnju cestu, a time i mnoge koristi za društvenu zajednicu.

prometnica-2

(www.ravidra.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content