Učenici iz Nove Bukovice obilježili Svjetski dan seoske žene

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoske žene pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu te se obilježava svake godine 15. listopada, a učenici trećega razreda OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica obilježili su ga integriranim nastavnim danom kako bi ukazali na važnost i ulogu žene u seoskoj sredini.

U goste im je došla Ankica Škrnički, baka učenika Marije i Kristijana. Rođena je u Lici gdje je provela mladost. Djeci je govorila o teškom životu žena na selu u vrijeme kada je bila mlada. Učenici su joj postavljali brojna pitanja o nekadašnjem načinu života žene na selu, ali i njihovom položaju danas. Baka je ukazala na brojne poslove žena vezane uz kuću i obitelj, vrt, vinograd, njivu… Obveze koje nisu stigle napraviti po danu, radile su u večernjim satima. Pokazala im je kako se prede vuna i od nje prave čarape, a donijela je i neke svoje rukotvorine koje radi u zimskim večerima.

Zatim su učenici sa svojom učiteljicom Lidijom Medved posjetili Zavičajni muzej u Novoj Bukovici o kojemu brinu i uređuju ga upravo žene – članice udruge „Bukovica u srcu“ kako bi očuvale tradicijske vrijednosti novobukovačkog kraja. Ondje su ih dočekale članice Udruge Slavica Čizmar i Marijana Kiš. Baka Slavica pokazala im je brojne predmete kojima su se služile žene u domaćinstvu u prošlosti i tako ukazala na važnu ulogu žene na selu. Djeca su zaključila da je tehnologija olakšala današnji način života, ali obveze i poslovi žena su i dalje isti. Gđa Marijana pripremila je brojno voće i povrće koje uzgaja i na taj način provjerila znanje učenika o poznavanju plodova zemlje. Te plodove treba i sačuvati za zimu, a to je opet posao žena. Pokazala im je brojne sokove, kompote, džemove, ajvare, ukiseljeno povrće…

Jedan od poslova žena na selu je i runjenje kukuruza u kojem su se učenici i sami okušali. Od kukuruza “kokičara“ ispekla im je kokice na tradicionalan način „ranglu na ringlu“ kojima su se trećaši počastili poslije sata likovne kulture. Nastavni dan završili su crtajući poslove seoskih žena, a svoje likovne radove prikazat će na izložbi posvećenoj seoskim ženama. Učenici su bili vrlo sretni i zadovoljni ovako provedenim danom, a ponosni na svoje majke i bake, od sada će im još više pomagati u njihovim brojnim poslovima.

(www.icv.hr, lm; Foto: L. Medved)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content