Virovitički list: Božićni ugođaj uz kućice od medenjaka – Zlata Vuzem iz Virovitice svoju kreativnost pretvorila u vrlo zanimljiv hobi

Medenjaci su jedna od neizostavnih slastica na blagdanskom stolu. Riječ je o tradicionalnom kolaču koji može biti raznih oblika, a krasi ga izvrstan okus i miris. Zlata Vuzem, djelatnica Opće bolnice Virovitica, svoje medenjake podigla je na potpuno novu razinu, od njih je počela izrađivati kućice.

– Izrada medenjaka počela je iz zabave, a sve je krenulo od meda. Budući da dolazim iz obitelji medara, tijekom jednog Božića prije nekoliko godina rodila se ideja o slaganju kućica od medenjaka – rekla je Zlata Vuzem.

Da bi kućica nastala, potrebna su dva dana. Razlog tome je što u proces izrade nisu uključeni kalupi, nego je sve ručni rad. Gospođa Zlata je s vremenom usavršila izradu kućica te ih ukrasila posebnim dodatkom – čipkom.

– Čipka na kućicama nije prava nego je to šaum, šećer i bjelanjci, tako da je sve jestivo. Čipku crtam isključivo rukom, ne koristim nikakav kalup – istaknula je Zlata.

MG 6235IZRADA MEDENJAKA JE OPUŠTAJUĆI PROCES

Proces izrade počinje pripremom smjese za medenjake, potom izrezivanjem stranica kućice i na kraju pečenjem. Nakon toga se stranice lijepe i suše. Prije postavljanja krova, ukrašava ga se čipkom od smjese šećera i bjelanjaka. Za sušenje dijelova kućice potreban je jedan dan. Sljedeći dan kućica se sastavlja i lijepi, a upravo je taj proces, kako nam je kazala gospođa Zlata, posebno veseli.

– Mene to ustvari jako zabavlja i uživam u tome. Gledam na to kao na jedan opuštajući proces, a nakon što je završim i vidim da je dobro ispala, sreći nema kraja – dodala je.

MG 6238KUĆICE OD MEDENJAKA ZA SADA SU SAMO HOBI

Da bi od svog hobija napravila nešto više, potrebno joj je vrijeme, a njega zbog poslovnih obaveza nažalost nema.

– Rado bih išla na sajmove i izlagala svoje kućice od medenjaka, ali nemam baš previše vremena jer sam zaposlena. No, kad odem u mirovinu, tko zna, možda nešto i pokrenem – zaključila je.

Do tada će u njezinim kućicama od medenjaka uživati samo obitelj i prijatelji. (www.icv.hr; ml; foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content