Alternativa za vas: Najljekovitije biljke svijeta – šipak

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u prehrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet. U vrijeme Rimskog carstva vjerovali su da je učinkovit čak i za liječenje bjesnoće. Otuda i potječe njegovo ime – pasja ruža. U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva – divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina.

U dobra stara vremena naše bake su s vrhunskim umijećem pripremale razne zdrave i ukusne pripravke od ove dragocjene biljke. Tako su se nekada u smočnicama mogle naći marmelade, džemovi, razni likeri i vina od šipka. Osim što su služili zdravlju ti proizvodi i njihova priprema bili su jednim dijelom i dio narodne tradicije koja danas, nažalost, odumire. Kada otkrijete koje sve blagodati čuva obični plod divlje ruže, možda baš vi opet posegnete za ovim blagom pokraj puta.

Riznica vitamina i minerala
Plod divlje ruže bogat je zavidnom količinom hranjivih sastojaka. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A. Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova jest visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta veća nego kod naranče.
Osim toga, mnogi ugledni znanstvenici (Winkelmann, Flamm i dr.) proveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuhanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje. Upravo suprotno – nakon desetominutnog kuhanja ploda, količina vitamina C se prema tvrdnjama istraživača čak i povećava!

Cijeli članak pročitajte u Virovitičkom listu…

(alternativa-za-vas.com)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content