Dogodilo se na današnji dan – 14.1.

1208. – Umorstvo potaknulo križarski rat. Na današnji je dan 1208. godine umorstvo papinskog legata Pierrea de Castelnaua postalo povod za križarski rat protiv katara. Katari su bili manihejci, tj. pristalice dualističkog vjerovanja da u svijetu vlada borba dobra i zla, pri čemu je zlo materijalni svijet (tijelo i sve vezano uz tjelesnost), a dobro duhovni svijet (duša). Uzor katarima bio je život s odricanjem od materijalnih i tjelesnih stvari, uključujući seksualnost i jedenje mesa. Došli su u sukob s Katoličkom crkvom. Papa Inocent III. poslao je svog legata u južnu Francusku, gdje je bilo sijelo katara, da razgovara s tamo vladajućim grofom od Toulousea. Grof i legat imali su nesrdačan sastanak, pun prepirke, a na legatovom povratku iz Toulousea netko iz grofove pratnje ubio je legata. Papa je na to proglasio križarski rat protiv katara, obećavši svakom tko pristupi u križare oprost grijeha i dio katarske zemlje. Križari su uspjeli uništiti katare nakon 20 godina.

1301. – Preminuo posljednji hrvatski kralj mađarske krvi. Na današnji dan 1301. godine preminuo je posljednji hrvatsko-ugarski kralj iz dinastije Arpadovića. Bio je to Andrija III., s nadimkom Mlečanin. Taj je nadimak dobio jer je rođen u Veneciji, od majke Tomasine Morosini, mletačke patricijke. Naime, njegov otac princ Stjepan pobjegao je u Veneciju za vrijeme vladanja svoje polubraće u Ugarskoj i tamo se oženio Tomasinom. Ostali Arpadovići nisu Stjepana i Andriju smatrali zakonitim nasljednicima prijestolja, no ipak je nakon smrti Ladislava IV. Kumanca mladi Amdrija III. došao u Ugarsku i okrunjen je krunom sv. Stjepana za hrvatsko-ugarskog kralja. Otprilike u isto doba dinastija Anžuvinaca koja je vladala Napuljem također se proglasila vladajućom u Ugarskoj i Hrvatskoj. Karlo Robert Anžuvinac uspio je već za Andrijina vladanja zavladati Hrvatskom (uz pomoć Šubića). Andrija III. umro je, navodno otrovan, na današnji dan u Budimu. Karlo Robert Anžuvinac zavladao je uskoro cijelim Hrvatsko-ugarskim kraljevstvom.

1794. – Uspješno izvršen prvi carski rez. Ljepši spol zacijelo je zahvalan dr. Jesseu Bennetu koji je 1794. godine izvršio prvi uspješni carski rez, poštedjevši svoju suprugu muka poroda koji je mogao završiti loše po nju i dijete. Od tada se carski rez redovito koristi u medicini, pogotovo kod nesvakidašnjih promjena u trudnoći koje zahtjevaju drugačiju vrstu poroda.

Rođendani

1969. – Jason Bateman, američki glumac, poznat po ulogama u brojnim komedijama, “Kako se riješiti šefa”, “Zamjena” i brojni drugi
1981. – Jadranka Đokić, hrvatska glumica, poznata po ulozi sestre Helge u seriji “Naša mala klinika”

(www.icv.hr)