Dogodilo se na današnji dan – 15.1.

1992. – Međunarodno priznanje Hrvatske. Na današnji dan 1992. godine Republiku Hrvatsku priznalo je 20 svjetskih država i to svih 12 članica tadašnje Europske zajednice (Francuska, Njemačka, Italija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španjolska, Portugal) te još Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Od općepriznatih država u svijetu prije današnjeg dana priznali su nas samo Island (19. 12. 1991.), Vatikan (13. 1. 1992.) i San Marino (14. 1. 1992.). Današnji je dan, dakle bio prekretnica u postupku priznavanja jer je odjednom to učinio čitav val država. Sutradan, 16. 1. 1992., priznalo nas je još 9 država, a broj se postupno povećavao sve dok 22. svibnja iste godine nismo primljeni u Ujedinjene narode. Zanimljivo je da nas je SAD priznao tek 7. travnja 1992. godine, dakle relativno kasno.

1947. – Pronađeno tijelo Crne Dalije
Na današnji dan 1947. godine pronađeno je u jednom parku u Los Angelesu tijelo ubijene 22-godišnje djevojke po imenu Elizabeth Park. Tijelo je bilo nago i strašno unakaženo. Kao prvo, bilo je prepolovljeno u struku na dva dijela, a lice je bilo rasječeno od uha do uha u obliku osmjeha. Novinari su ubijenu djevojku nazvali Crna dalija. Ime je nastalo vjerojatno zato što je djevojka nosila crnu odjeću kad je zadnji put viđena živa i kao paralela na film koji je tih dana igrao u kinima, a zvao se Plava dalija. Ubojica nikada nije pronađen.

1559. – Okrunjena Elizabeta I. Prethodnica današnje engleske kraljice po imenu Elizabeta I. okrunjena je u Westminster Abbey na današnji dan 1559. godine i započela tako dugogodišnju vladavinu punu promjena, koja je bila toliko utjecajna da je cijela era dobila ime po njoj.

1759. – Otvoren British Museum, jedna od institucija čije postojanje je samo po sebi ušlo u povijest, jer količina izložaka daje jedan od najboljih presjeka ljudskog postojanja na ovoj planeti.

1943. – Završena zgrada Pentagona. Drugi svjetski rat imao je i prilično čudnu stranu u aktivnostima koje su se odigravale u pozadini. Kako SAD nisu ratovale na svom teritoriju, ostala im je mogućnost restrukturiranja gospodarstva, pa je tako upravo na današnji dan 1943. godine završen jedan od kapitalnih građevinskih poduhvata, zgrada Pentagona, još uvijek najveća poslovna zgrada na svijetu.

1967. – Odigran prvi Super Bowl. Američki nogomet zanimljiv je i dalje samo Amerikancima, no glavna predstava, Super Bowl, postao je simbol koji je nadišao sam sport. Prvi Super Bowl u povijesti odigran je na današnji dan 1967. godine između Green Bay Packersa i Kansas City Chiefsa, a pobjednici su bili Packersi rezultatom 35 prema 10.

1929. – Rođen Martin Luther King, Jr. u Atlanti u američkoj saveznoj državi Georgiji. Otac mu je bio baptistički svećenik, kao i djed po majci. Baptistički svećenik postat će i Martin i njegov mlađi brat Alfred Daniel Williams King. Mali je Martin bio tako napredan učenik da je preskočio čak dva razreda u školi. S 24 godine oženio se Corettom Scott, s kojom je imao četvero djece. Zanimljivo je da mu je od djece samo kćer postala baptistička svećenica. Martin Luther King Jr. ubijen je u Memphisu, na balkonu motela u kojem je odsjedao, pucnjem iz daljine. Metak mu je prošao kroz obraz, probio čeljust i završio u ramenu. Posljednje riječi izgovorio je s balkona prije pucnja jednom muzičaru: “Ben, pobrini se da sviraš pjesmu ‘Take My Hand, Precious Lord’ na sastanku večeras. Sviraj ju zaista lijepo.” Oko njegove smrti ispleteno je mnogo teorija zavjere, slično kao kod ubojstva J. F. Kennedyja.

(www.icv.hr)