Virovitički list: Ivan Roštaš – Razvoj gospodarskog sektora i otvaranje novih radnih mjesta je temeljna odrednica i prioritet grada Slatine

Gospodine gradonačelniče, na kraju smo 2016. godine. Po čemu je ona bila značajna za grad Slatinu?

– Definiranje i donošenje Strategije razvoja grada Slatine za razdoblje 2016. – 2020. godine izdvojio bih kao nešto što je obilježilo ovu godinu. Strategijom razvoja definirali smo razvojnu viziju Slatine kao energetski održivog grada s razvijenom poduzetničkom klimom, očuvanom prirodnom baštinom i kulturnim sadržajima na zadovoljstvo svih građana, ali i zajedničke specifične razvojne ciljeve usmjerene na ostvarenje upravo ovakve razvojne vizije grada a oni su: razvijati konkurentno gospodarstvo, poticati ruralni razvoj i povećati kvalitetu života.

Koji su najznačajniji gospodarski projekti obilježili godinu na izmaku?

– Moram naglasiti da nam je razvoj gospodarskog sektora i otvaranje novih radnih mjesta temeljna odrednica rada i prioritet pa stoga uspjehe naših investitora i poduzetnika smatram najvažnijim događajima koji su obilježili 2016. godinu.

Tijekom ove godine tvrtka Biointegra završila je izgradnju bioplinskog postrojenja u Poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci snage 2 MW, a projekt je vrijedan oko šest milijuna eura. Energana je počela s radom i isporukom električne energije u energetski sustav HEP-a. Krajem ove godine počeli su i radovi na izgradnji još jednog bioplinskog postrojenja u Poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci tvrtke Bioplin proizvodnja, snage 1 MW, s proširenjem za dodatni 1 MW. U idućoj godini očekujemo i početak radova na dva kogeneracijska postrojenja snage 5 MW i 3 MW te laboratorija za proizvodnju energetskog bilja.

U prijašnjim objektima Elektromaterijala tvrtka ANKA, njemačkog investitora, otvorila je pogon za proizvodnju specijaliziranih luksuznih prikolica i metalnih konstrukcija.
Osim toga, tvrtka Krasa metali započela je u Slatini proizvodnju peći na pelete, tvrtka Slavonski hrast izgradila je nove hale, a proširenjem pogona i povećanjem proizvodnih kapaciteta uskoro se očekuju i nova zapošljavanja, isto kao i u novoizgrađenim pogonima tvrtke Drvo trgovina u Poduzetničkoj zoni Turbina 2. Kada je riječ o prehrambenoj industriji, moram spomenuti nove suvremene pogone tvrtke Marinada u kojima je prošle godine otvoren značajan broj novih radnih mjesta te Mesopreradu koja također ima tendenciju povećanja broja zaposlenih.

Možete li nabrojiti neke od projekata prometne infrastrukture i uređenja trgova i pješačkih staza koji će pridonijeti sigurnijem i kvalitetnijem životu u Slatini?

– Vidno je da smo proteklih godina posvećivali punu pozornost prometnoj infrastrukturi imajući na umu da je taj segment bitan za daljnji gospodarski razvoj, ali i za povećanje kvalitete života i sigurnosti naših građana. Ulaganja nastavljamo i dalje, kako u izvođenju radova tako i u projektiranju i pribavljanju potrebne dokumentacije i građevinskih dozvola.

Posebno valja naglasiti projekt rekonstrukcije ceste za naselje Golenić koji je ovih dana prijavljen na Mjeru 7. Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja. Vrijednost projekta je 7.378.000 kuna.

Također, pribavili smo lokacijsku dozvolu za novi kružni tok na slatinskoj obilaznici na mjestu priključenja poduzetničkih zona Turbina 2 i 3, kao i buduću zonu Turbina 3, smještenu sjeverno od obilaznice.

Ove godine započeli smo i s obnovom glavnog gradskog trga – Trga sv. Josipa. Nakon višegodišnjih problema s popravcima i puštanjem u rad stare fontane, odlučili smo se na rekonstrukciju trga s fontanom kojom ćemo tom prostoru dati novu suvremenu dimenziju.

Osim gradskih ulaganja u infrastrukturu vrlo značajna sredstva uložio je i HEP u rekonstrukciju energetske mreže i trafostanica na cijelom području kvarta Lipa u Slatini, a u tijeku je i rekonstrukcija plinske mreže u gornjem dijelu grada, u što HEP Plin ulaže više od 800.000 kuna.

U završnoj fazi je izrada glavnih projekta za izgradnju nedostajuće kanalizacijske mreže na području Slatine i naših najvećih prigradskih naselja Sladojevci, Kozice, Bakić te vodozaštitne zone Medinci, Markovo i Novi Senkovac.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr; mb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content