Alternativa za vas: Ljekovita svojstva zobi

Zob (lat. Avena Sativa) je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih žitarica na svijetu. U prošlosti nije bila ni približno cijenjena kao, primjerice, ječam ili pšenica, no s vremenom su njezine dobrobiti postale poznate svima.
Zob, također poznata i kao ovas, najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, a danas se najviše uzgaja u Rusiji i Kanadi. Od davnina ima primjenu u narodnoj medicini gdje se koristi za regulaciju menstrualnog ciklusa, liječenje dismenoreje, osteoporoze i infekcija urinarnog trakta.

Bogatstvo hranjivih sastojaka
Zob obiluje mineralima fosforom, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom, bakrom i manganom, a od vitamina sadrži vitamine B kompleksa.
Izvor je brojnih antioksidansa od kojih su najvažniji vitamin E, fitinska kiselina i fenolni spojevi.

100 grama zobi sadrži:
389 kalorija
66 grama ugljikohidrata
16,9 grama proteina
10,6 grama vlakana
7 grama masti

Zdravstvene dobrobiti zobi
Zob je posebno poznata kao idealna namirnica za mršavljenje. Veliki udio topivih i netopivih vlakana u zobi pomaže u regulaciji apetita.
U dodiru sa želučanom tekućinom vlakna zobi povećavaju svoj volumen za 25 puta i stvaraju osjećaj sitosti. Tako zob pomaže kod održavanja dijete te smanjuje mogućnost prejedanja.

Pomaže dijabetičarima
Redoviti unos cjelovitih žitarica poput zobi pomaže smanjiti osjetljivost na inzulin. Hrana bogata vlaknima treba puno vremena za razgradnju, čime ugljikohidrati sporije ulaze u krv. Vlakna prolaze kroz probavni trakt gdje se razgrađuju na masne kiseline, aminokiseline i glukozu. Taj proces usporava stvaranje šećera i pomaže sagorijevanju kalorija, smanjujući istovremeno apsorpciju masti i održavajući pritom razinu šećera stabilnom.

Smanjuje kolesterol i čuva zdravlje krvnih žila
Brojna istraživanja potvrdila su da zob sadrži korisna vlakna koja snižavaju loši LDL kolesterol jer sprečavaju njegovu apsorpciju u krvotok.

Najbolji učinak imaju zobene mekinje – dovoljno je konzumirati svega 60 grama dnevno, a može ih zamijeniti i velika zdjela zobene kaše.
Pritom možete očekivati smanjenje LDL kolesterola i do 20% te povećanje dobrog HDL kolesterola za 15%.
Znanstvena istraživanja pokazala su da zdjelica cjelovitih žitarica za doručak smanjuje pojavu srčanog udara za 29% kod muškaraca.
Najmanje 6 obroka cjelovitih žitarica tjedno, ženama u menopauzi usporava taloženje plaka na krvnim žilama.

Osigurava energiju, vitalnost i izdržljivost
U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1.540 profesionalnih sportaša iz Australije, primjećeno je da svakodnevna upotreba zobi u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase.
Sportaši su također imali više energije i bolje su se osjećali.
Zob povećava izdržljivost tijekom vježbanja, smanjuje upalnu reakciju nakon tjelovježbe i skraćuje oporavak organizma nakon fizičkog napora. Zbog toga se preporučuje sportašima, ali i ženama u predmenopauzi koje se brzo umaraju pri svakodnevnim aktivnostima.
U narodnoj medicini stoljećima se sluz od kuhane zobi koristila kao lijek protiv slabosti, a i danas se smatra najboljim dijetalnim obrokom nakon operacije probavnih organa, šećerne bolesti i bolesti bubrega.
Zbog obilja minerala i aminokiselina preporučuje se i za dječju prehranu jer pomaže u rastu.

Cijeli članak pročitajte u Virovitičkom listu…

(Virovitičli list, alternativa-za-vas.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content