Alternativa za vas: Prirodna njega noktiju i kože tijekom zime

Niske temperature kojima ste izloženi tijekom zime najčešći su uzrok suhih noktiju sklonih lomljenju, listanju i infekcijama. Na zdravlje noktiju odražava se i nepravilna ishrana. Zimi je taj problem najizraženiji.
Uslijed nedostatka svježeg voća i povrća prehrana je nutritivno osiromašena, što ostavlja posljedice i na izgled i na stanje noktiju. Kako biste organizmu osigurali cijeli spektar hranjivih tvari koje su mu potrebne, nastojte se tijekom cijele godine hraniti zdravo i uravnoteženo.

Štetni utjecaji na vaše nokte
Dehidracija je neprijatelj noktiju broj jedan. Tijekom zime tijelo je sklonije dehidraciji, što ostavlja itekako vidljive posljedice na kožu, kosu, ali i nokte.
Znakovi “žednih” noktiju su krhkost, lomljivost, listanje i gubitak sjaja.
Oslabljena cirkulacija koja se javlja kao posljedica zimskog mirovanja i nedovoljnog kretanja, također je faktor koji izrazito negativno utječe na izgled i ljepotu noktiju.
Zdravi nokti su ružičaste boje, što ukazuje na dobru cirkulaciju, odnosno dovoljnu opskrbljenost krvlju i kisikom. Zatrovanost organizma, odnosno gomilanje štetnih tvari u tkivima osobito je izražena zimi. Ona stvara povoljno okruženje za razvoj i razmnožavanje gljivica, virusa i bakterija, što se također negativno odražava na zdravlje noktiju.
Oštećeni nokti ukazuju i na nedostatak određenih nutrijenata:

  • lomljivi nokti otkrivaju nedostatak cinka
  • tanki i mekani nokti najčešće su alarm za manjak proteina i kalcija
  • nedostatak proteina i vitamina C može rezultirati usporenim rastom noktiju
  • zanoktice i urasli nokti također mogu biti posljedica nedostatka vitamina C
  • bijele mrlje na noktima vežu se uz pomanjkanje cinka, kalcija i željeza
  • blijedi, tanki i izbrazdani nokti upućuju na manjak željeza
  • slabi nokti nerijetko su posljedica manjka vitamina D
  • krhki i suhi nokti zahtijevaju dodatan unos vitamina A i B
  • nokti koji se listaju upućuju na nedostatak klorovodične kiseline.

Četiri praktična savjeta za zdravlje vaših noktiju
Upravo sada, u hladnim zimskim danima, potrebno je na prirodan način zaštititi zdravlje noktiju i pokrenuti njihov oporavak. To možete učiniti uz ova 4 jednostavna i praktična savjeta.

1. Hidratizirajte tijelo i nokte
Da bi vaši nokti ostali jaki i zdravi bitno je da vaš organizam redovito bude hidratiziran. To podrazumijeva i kožu u području oko noktiju. Prirodnim hidratacijskim kremama spriječit ćete da se nokti isuše i postanu krhki.
Zimsko vrijeme i grijanje u zatvorenom prostoru uzrokuju dehidraciju cijelog organizma. Da biste izbjegli dehidraciju preporučuje se ispijanje dovoljno vode, najmanje 8 čaša dnevno.

Cijeli tekst pročitajte u Virovitičkom listu…

(Virovitički list, Alternativa za vas)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content