Ponovno pokrenut rad KUD-a Mikleuš: Stari slavonski običaji ne smiju izumrijeti

Kulturno-umjetnička društva najveći su čuvari stare narodne baštine nekog kraja. Tako je i u našoj Slavoniji gdje upravo ovo društva čuvaju pjesme, plesove, radove, jela, ma gotovo sve običaje stare Slavonije. I kamo sreće da ih je više i da u njim radi što više mladih. Ne daju se ”KUD-ovci” naporno i marljivo rade na sve strane, a neki se ponovno osnivaju kako bi u svom kraju potakli ljude da vole ono što je njihovo. Jedno od takvih društava je i KUD Mikleuš koji je nakon 32 godine bez rada, u siječnju prošle godine ponovno pokrenulo rad društva:

– KUD Mikleuš počeo je sa radom davne 1978 na 1979. godinu pod nazivom KUD „Polet“ i djelovao je do 1984. godine. Osnovano je na inicijativu učitelja OŠ na čelu sa Markom Kragujevićem kao koreografom i prvom predsjednicom Nedjeljkom Graovac.. Društvo je tada brojalo 50 – ak članova. Sudjelovali smo na svim regionalnim smotrama, a najveći uspjeh je bio nastup u Suvoj Reci na Kosovu ( 1983. )predstavljajući Općinu Slatina na susretu zbratimljenih općina bivše Jugoslavije. Bili smo tada jedno od jačih KUD-va odmah iza Slatine. – priča profesor Marko Kragujević osnivač starog i danas predsjednik novoosnovanog KUD-a:

– Eto, na moju i inicijativu načelnika Milana Dundovića te nekoliko entuzijasta 31, siječnja 2016. osnovano je Kulturno umjetničko društvo ovaj puta pod nazivom KUD Mikleuš. U protekloj godini uspjeli smo uvježbati 5 koreografija , sašiti nošnje , organizirati 1. Smotru folklora, održati s udrugama i školom Adventski koncert i Pinkl bal. Radimo 2 puta tjedno . U KUD-u djeluje plesna, pjevačka, glazbena skupina te odnedavno i dječja skupina. Imamo ekipu koja vrijedno radi, uz mene kao predsjednika tu je i dopredsjednica Jadranka Grabar, a mentor i koreograf je umirovljeni prof. Đuro Beg. Evo sada, 4.veljače 2017. U Zdencima na Zdenačkom Čijalu smo prvi puta nastupili izvan naše općine od ponovnog osnivanja , no već smo pozvani na Dravsko proljeće u Sopje, na Kestenijadu u Voćin , i moram reći da ćemo se odazvati gdje god nas pozovu. Osnovali smo društvo zbog druženja, no ono sada prerasta u nešto ozbiljnije te težimo u radu na kvaliteti izvedbe. Jedino se bojimo da će doći do osipanja društva odlaskom članova trbuhom za kruhom u Austriju i Njemačku.

no images were found

Moram ovdje napomenuti da pored nabrojanih skupina koje su s nama srcem i dušom, jednako tako uz KUD je glazbena skupina u sastavu Zdenko Bogadi, Robert Grabar, Mirko Ljubas, Denis Ivanković i Đuro Beg. U ovoj godini planiramo prvo obnoviti i rekonstruirati izvornu nošnju Mikleuša te nabaviti neophodne dijelove nošnji kao što su marame, šeširi, čizme…. Naravno, moramo djelomična reparirati i popraviti i glazbene instrumente. Moram napomenuti kako ćemo se baviti i istraživačkim radom na obnavljanju tradicijske kulture načina življenja, običaja, pjevanja i plesova, uvježbavat ćemo nove folklorne, plesne koreografije i velika nam je želja ostvariti suradnju s osnovnom školom na unapređivanju rada dječje folklorne sekcije, kao naraštaja za pomladak folklorne sekcije KUD-a. Imamo još dosta planova, no polako, tek smo uhvatili zamah. – zaključuje voditelj i predsjednik KUD-a Mikleuš je prof. Marko Kragujević. (www.icv.hr; vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content