U Kinu Slatina i u kinima diljem zemlje održavaju se Treći Ženijalni dani

I ove će se godine u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača u neovisnim kinima diljem Hrvatske održati Ženijalni dani, filmska fešta povodom Međunarodnog dana žena koji se slavi 8. ožujka. Treći Ženijalni dani održavaju se od 7. do 12. ožujka i na kino platna donose tri filmska ostvarenja koja ne smijete propustiti. U programu ove godine sudjeluje 25 gradova i 28 neovisnih kina, u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti jedan kultni klasik i dva značajna suvremena filmska naslova.

„Poslastica“ trećih Ženijalnih dana je kultni klasik Federica Fellinija 8 1/2 iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena. Nagrađen je, među ostalim, dvjema nagradama Oscar i to za Najbolji strani film i Najbolju kostimografiju te Glavnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.
Ovaj „najbolji film ikada  snimljen o snimanju filma“ (R. Ebert) govori o redatelju Guidu Anselmiju koji, iako bez inspiracije i u kreativnoj blokadi, kreće bez scenarija snimati svoj novi film. U naslovnim ulogama su slavni talijanski glumci  Marcello Mastroianni i Claudia Cardinale, a glazbu je skladao genijalni Nino Rota. Ovaj film možete pogledati u Kinu Slatina 8. i 9. ožujka u 20 sati, a cijena ulaznice je samo 15,00 kn.

Federico Fellini 8 1 2 Guido Anselni

Prema riječima pok. dr. Ante Peterlića, velikana hrvatske filmske teorije i kritike, 8 1/2 je „originalan, složeno strukturiran, izražajno vrlo bogat, s autorovim specifičnim darom zapažanja, film je bio gotovo aklamacijski prihvaćen, posebno stoga jer je u razdoblju trijumfa autorskog filma upozorio na mogućnosti autorova izravnijeg komuniciranja s publikom i u mediju igranog filma. Fellini je tim djelom postao ‘redatelj superzvijezda’“.

Na programu u našem kinu naći će se premijerni, suvremen naslov – domaći film Trampolin.
Dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević, Trampolin, film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom je fokusu lice i naličje odnosa između majke i kćeri koji prelazi granicu, probija povjerenje i iz podržavajućeg i nježnog prelazi u mračan i nasilan. To je film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana; film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede. U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović. Ovaj film možete pogledati u Kinu Slatina 8. i 9. ožujka u 18 sati, a cijena ulaznice je samo 15,00 kn.

Trampolin Tena i Franka

Treće Ženijalne dane Kino mreža organizira u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba, a odvija se u 28 nezavisnih kino dvorana.

(POU Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content