Virovitički list: Grad Virovitica ima rješenje za buduće zbrinjavanje otpada – postojeća odlagališta imaju svoj limit

Odlaganje otpada i sanacija postojećih odlagališta kako u Hrvatskoj, tako i u gradu Virovitici zbog rokova koje je nametnula Europska unije i dalje je problem za koji još uvijek ne postoji rješenje. Hrvatska trenutačno odlaže više od 85 posto otpada na odlagališta, a do 2018. godine imali smo obvezu uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, što podrazumijeva sanaciju i zatvaranje postojećih odlagališta te početak rada centara za gospodarenje otpadom. Novi Plan gospodarenja otpadom do 2022. godine koji je Vlada RH donijela početkom ove godine podrazumijeva trajnu reciklažu resursa, i to tako da otpad postaje sirovina u svakom idućem proizvodnom procesu.

NAŠ PRIJEDLOG JE DA SE NAŠE ODLAGALIŠTE ZATVORI, A KAO ALTERNATIVU PREDLAŽEMO IZGRADNJU ENERGANE BIOPLINSKOG POSTROJENJA

– Što se tiče zbrinjavanja otpada u reciklažnim dvorištima, Grad Virovitica je poduzeo sve potrebne korake za izradu i uspostavu reciklažnih dvorišta. Taj posao prvenstveno vode djelatnici Grada Virovitice i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša. Ne očekujem tu veće probleme i smatram da bi taj dio trebao uskoro zaživjeti. Što se tiče pak odlagališta, strategije i Plana gospodarenja otpadom iz raznoraznih razloga, iz neaktivnosti i nesnalaženja mjerodavnih u bivšoj Vladi i Fondu, proizlazi da neka odlagališta u Republici Hrvatskoj neće biti zatvorena krajem 2018. godine iz jednostavno praktičnog razloga što se otpad negdje mora zbrinjavati, to je valjda svakom normalnom jasno. Nitko nije sretan ako u svom krugu, u svom dvorištu, u svom gradu ima odlagalište.

Nismo ni mi previše zbog toga sretni i htjeli bismo da se naše odlagalište što prije zatvori, da se nađu neka nova rješenja što s budućim otpadom. Mi imamo za to rješenje, ali nažalost do sada nismo imali sluha i razumijevanja s onima koji donose zakone i propise. Naš prijedlog je da se naše odlagalište zatvori, a kao alternativu predlažemo izgradnju energane bioplinskog postrojenja ili bilo kakvog drugog oblika gdje će se od otpada proizvoditi energija. Za to imamo znanje, vidjeli smo kako to rade druge države u Europi i svijetu, imamo i neka konkretna rješenja, a ako nas na državnoj razini u tome podrže, spremni smo već sutra ako treba krenuti u izradu sve prateće dokumentacije kako bismo taj projekt za dvije godine mogli realizirati.

odlagaliste virovitica 1Što se nas tiče, naše odlagalište se može zatvoriti u onom zadanom roku, ali ni mi ne možemo dovesti grad Viroviticu ni bilo koga drugoga u situaciju da dođemo do kraja 2018. i kažemo naše odlagalište je zatvoreno, a nemamo kuda s otpadom. Ukoliko nas se bude poslušalo, taj problem može biti vrlo lako rješiv, ali ako nas se ne posluša, ne možemo na to utjecati. Hoće li naše odlagalište biti zatvoreno krajem 2018. ili ne, o tome ne odlučuje ni tvrtka Flora Vtc, a ni Grad Virovitica. O tome odlučuju oni koji trebaju riješiti problem kuda s otpadom nakon 2018. godine – kazao nam je o tom gorućem problemu Željko Iharoš, direktor tvrtke Flora Vtc koja gospodari gradskim odlagalištem otpada.

GRAD VIROVITICA SPREMAN JE RIJEŠITI PROBLEM ZBRINJAVANJA OTPADA

Istog mišljenja je i gradonačelnik Ivica Kirin, koji je naglasio kako taj problem treba riješiti politika te da je nažalost grad Virovitica već 5 godina talac proturječnih mišljenja kada je u pitanju rješavanje tog problema.

– Mi smo predlagali da se izuzmemo iz sustava strategije vezanog za MBO (mehaničko-biološke obrade), a još prije 5 godina zatražili smo od države zemljište neposredno uz odlagalište kako bismo tamo izgradili jedan manji sustav koji bi obrađivao otpad. Rekli smo da ne želimo obrađivati otpad da bismo dobili otpad, nego obrnuto, da želimo iskoristiti prirodna svojstva otpada. Znači, odvojiti sekundarnu sirovinu, papir, metal, drvo, plastiku, sve ono što se može prodati, a ostatak, onaj otpad koji se ne može drugačije iskoristiti, kroz sustav kogeneracije zbrinuti. Putem proizvodnje zelene energije dobili bismo toplu vodu, tj. novu dodatnu vrijednost koju bismo iskoristili za smanjenje troškova i gospodarstvu i građanima. S tim u vezi održali smo jedan sastanak s bivšim ministrom Zmajlovićem na kojemu smo pokušali to riješiti.

Fond nam je čak tada htio izaći u susret za izradu dokumentacije, što znači da bismo imali pripremljenu cijelu financijsku konstrukciju. Grad Virovitica je i sada spreman pokrenuti taj postupak sa sadašnjim ministrom i s ravnateljem Fonda za zaštitu okoliša jer smatramo da smo mi ti koji trebamo pokrenuti taj postupak jer naše odlagalište ima svoj limit. Mi možemo produžiti odlaganje do 2020., ali tamo više nama uvjeta za odlaganje. Ne mislimo proširivati odlagalište jer nema potrebe.

odlagaliste virovitica 3Gradska uprava na čelu s menadžmentom Flore Vtc želi riješiti taj problem, nije upitno ni financirati postrojenje od 5 milijuna eura, ali problem je tko će plaćati održavanje tog postrojenja. Virovitica ima svoje rješenje. Ako nas se u našem projektu ne spriječi, nakon 10 godina nitko neće znati da je u Virovitici postojalo odlagalište – o načinu rješenje problema kazao nam je Ivica Kirin.

Danas u tehnološki visokorazvijenom društvu odlaganje neobrađenog otpada na odlagališta predstavlja neprihvatljivo rješenje, a Plan gospodarenjem otpada se temelji na hitnom podizanju razine svijesti društva na stupanj najnaprednijih europskih nacija koje gotovo 50 posto otpada razvrstavaju već u kućanstvima te ga recikliraju. (www.icv.hr; zc; foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content