Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici slavi 10. godinu postojanja

Deseta je godina otkako je Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti otvorila svoja vrata i upisala prvu generaciju od 15 učenika. Danas, ova gimnazija broji 89 učenika u četiri razredna odjela, završilo ju je ukupno njih 238, a visokih 78,26 posto nakon završene škole upisuje svoj prvi izbor. Podatci su to koji su na ponos učenicima, ali i kadru koji ih pomaže znanjem i stručnošću. No, i strpljenjem te razumijevanjem, budući da je odgojna dimenzija jako važan čimbenik u cijelom edukacijskom sustavu ove škole. – Velika većina škola koje provode klasičan gimnazijski program su i katoličke škole i upravo ta činjenica daje tim školama sasvim novu dimenziju. I dok se u drugim školama na odgoj učenika gotovo i ne obraća pažnja, u katoličkim školama se na odgoju upravo inzistira – govori Mario Voronjecki, ravnatelj virovitičke Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Ako se taj odgoj temelji na poštovanju, ako se polazi od jedinstvenosti svake osobe i u tome joj se želi pomoći u rastu i sazrijevanju, moralnom ili intelektualnom, onda je to nešto što bi trebalo biti jako važno i samim učenicima, ali i njihovim roditeljima, smatra M. Voronjecki. Ističe da su interes za upis u školu i rezultati koje učenici postižu dokaz da se taj pristup pokazao ispravnim.

NA NATJECANJIMA SVAKI 3. UČENIK
Škola danas broji 24 djelatnika i jednog vanjskog suradnika, uglavnom je riječ o mladom kolektivu koji lako uspostavlja suradnju s đacima i postiže pohvalne rezultate. U deset godina, ova je škola imala 35 učenika na državnim natjecanjima, od toga šest prvih mjesta – tri puta iz hrvatskog jezika, dva puta iz grčkog jezika, jednom iz povijesti te su pet puta sudjelovali na državnoj smotri Lidrano. Prošle godine njihov je učenik ostvario najbolji rezultat na državnoj maturi iz hrvatskog jezika na razini cijele Hrvatske. Ovogodišnji podatci govore da je od 89 učenika njih čak 26 sudjelovalo na županijskim natjecanjima i da su svi ušli u krug od deset najboljih u svojoj kategoriji. – Kad imate motiviranog učenika, onda nema granica, u pitanju je samo osobni rad, trud i zalaganje te mlade osobe. Radujemo se što su mladi prepoznali angažman, stručnost i volju naših profesora i stručnog kadra da im se posvete u svim segmentima, da ih saslušaju i odgovore na njihove želje, potrebe i mogućnosti – kaže M. Voronjecki.

USKORO NOVO KRILO
“Mala škola” u odnosu na broj učenika, a čija se lokacija mijenjala u ovih deset godina, zasad ostaje na istoj adresi, u centru grada, u blizini Palače Pejačević. U posljednjih pet godina u derutnu zgradu koju je kupila Požeška biskupija uložena su znatna sredstva kako bi učenici i osoblje škole danas imali kvalitetan radni prostor. Zgrada je sanirana, napravljena je hidroizolacija, a u podrumskim prostorima uređena je knjižnica, kuhinja, blagovaonica, kapelica i sanitarni čvor. Od srpnja ove godine trebala bi krenuti i dogradnja još jednog krila zgrade, u koje će se gimnazija preseliti i urediti sportska dvorana. Ovi radovi omogućit će novoj generaciji da ujesen sjedne u srendješkolske klupe u još uređenijem prostoru i otkrije koji su to predmeti i programi kroz koje će se najbolje ostvariti.

klas kat

PREZENTACIJA KROZ WEB, TELEVIZIJSKI I RADIJSKI PROGRAM
Sve ono važno, zanimljivo, neobično i novo mladi koji pohađaju Katoličku klasičnu gimnaziju i njihovi mentori prezentiraju javnosti kroz službenu web stranicu škole, ali i kvalitetnim medijskim sadržajem. Škola ima “Tim za prezentaciju škole”, novinarsku i radijsku te televizijsku “Lux TV”, skupinu koja redovno prati školski život. Škola im je omogućila kvalitetnu opremu, edukaciju i potiče ih da razvijaju komunikativnost, otvorenost i temeljito “bruse” novinarski zanat, kaže Mario Voronjecki, voditelj tv skupine. Kadrovi, teme, montaža i aktualnosti, svime time uspješno barata desetak mladih koji i posljednje tjedne školske godine rade na novostima kojima će se predstaviti javnosti. Veseli, puni ideja i otvoreni, dočekali su i nas, te nas uputili u posljednje priloge koje će, uz sve obveze i testove, kažu, rado snimiti i montirati. Škola je povodom 10. obljetnice postojanja na svečanoj akademiji prošlog tjedna prezentirala i dokumentarni film o svojih deset godina rada učenika i profesora.

INDIVIDUALAN PRISTUP ĐACIMA KROZ DOPUNSKU NASTAVU I DESETAK IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI

Individualan pristup svakom učeniku, njegov uspjeh i napredak pokazatelji su i uspješnosti cijele škole, smatraju u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici. Jedan od primjera takvom pristupu je i dopunska nastava. – Nastavnici i učenici otvoreno i zrelo komuniciraju o problemima u nastavi, zadatcima koje ne razumiju i zajednički dodatno prolaze gradivo na dopunskoj nastavi, bilo da je riječ o engleskom jeziku, matematici ili nekom drugom predmetu – kaže ravnatelj Mario Voronjecki. Drugi pristup je široka paleta izvannastavnih aktivnosti koje se mladima nude. Mladi se aktiviraju prema željama i afinitetima, pa škola ima razne skupine: povijesnu, sociološku, knjižničarsku, sportsku, likovnu, debatni klub, TV skupinu „LuxTV“, novinarsku i radijsku skupinu „Ništa klasično“, mlade Crvenog križa i školski zbor.
(www.icv.hr, mlo, žđ; foto: M. Lovrenc, arhiva škole )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content