Obilježena 25. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči: Miro, Vlado, Joso, Zdravko i Karlo simbol su hrvatske neovisnosti

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Općine Zdenci, u Orahovici i Velikom Rastovcu obilježena je 25. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči. Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Josip Klobučar, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković mučki su ubijeni u zasjedi u Modriči, a u njihovu čast 20-ak trkača istrčalo je maraton Orahovica-Veliki Rastovac.

modrica 2017 36Svibnja 1992. godine 2. Orahovačka bojna u sastavu 132 brigade HV Našice, bila je razmještena u zoni odgovornosti obrane grada Osijeka u selu Ivanovac. Osnovni borbeni zadatak bio je razmještaj postrojbe u mjestu Garevac kod Modriče, obuka postrojbi Hrvatskog vijeća obrane te uređenje dostignute crte obrane u gradu Modriči. Prema zapovjedi napadna borbena djelovanja bila su isključena. ”A” Satnija počela je za odrađivanjem dobivene zadaće na ustroju i obuci postrojbi HVO-a. Tog 20. svibnja 1992. godine zajedno s pripadnicima HVO-a i ”provjerenim” vodičem, ”A” Satnija krenula je u Modriču na obilazak punktova dostignute crte obrane kako bi istu pravilno obrazovali i utvrdili. Poprečno su napredovali ulicu po ulicu. Sve je bilo mirno. Nije bilo naznaka bojevih djelovanja. Odjednom je zapucalo sa svih strana. Upali su u neprijateljsku zasjedu.

modrica 2017 12U toj neravnopravnoj borbi smrtno su stradali Josip Klobučar, Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković, a teško ranjeni Zdenko Kovačević i Zdravko Milobara. – događanja u Modriči ispričao nam je pripadnik 132. brigade HV Ivan Grgurić. Obilježavanje 25. Obljetnice pogibije hrvatskih vitezova počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice gdje je i start memorijalnog maratona označio orahovački gradonačelnik Josip Nemec naglasivši kako su hrvatski branitelji, a među njima i ova petorica hrabrih vitezova simbol hrvatske neovisnosti.

Nakon obilaska grobnih mjesta petorice branitelja, na središnjem događaju obljetnice, ispred spomen obilježja Josipu Klobučaru i Vladi Goliku u Velikom Rastovcu prvi se obratio načelnik općine Crnac Mato Damjan:

– Poštovana roditelji poginulih branitelja vama danas odajemo posebno poštovanje i suosjećamo s vama. Danas smo ovdje da odamo počast našim prijateljima i suborcima koji su dali ono najsvetije od sebe, svoj život na oltar Domovine. Posebno mi je drago da danas ovdje ima jako puno mladih što je dokaz da oni nisu nasjeli na propagandu da je Domovinski rat bio građanski. Istina je da smo bili napadnuti i da se Hrvatska časno obranila i stoga neka je našim suborcima i prijateljima vječna slava i hvala. – rekao je između ostalog Damjan.

modrica 2017 43Obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak prisjetila se događanja 1992. i naglasila:

– Nikada hrvatski branitelji neće, nisu i ne mogu biti nepoželjni u Hrvatskoj danas jer da nije bilo njih, da nije bilo ovih mladića, sigurno niti nas ne bi ovdje bilo. 25 godina je prošlo, svake godine se okupljamo i odajmo počast i neka tako bude uvijek, jer oni su našim srcima zauvijek. – rekla je između ostalog Bošnjak.

modrica 2017 45Nazočnima se na kraju obratio pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić:

– Poštovani roditelji i rodbino poginulih hrvatskih branitelja vama je zasigurno najteže, ali vi morate biti ponosni na činjenicu koju često zaboravljamo,a to je da je prvi prostor u RH koji je oslobođen, naša Slavonija, a nju su obranili upravo ovi momci i mnoštvo drugih hrabrih vitezova. Trebamo istaknuti hrabrost, požrtvovnost i odlučnost hrvatskih ratnika, to se zaboravlja jer bez slavonskog čovjeka i ratnika cjelovite Hrvatske države ne bi bilo. Stoga neka je vječna slava i hvala našim prijateljima koji su dali svoj život za našu Domovinu. – rekao je Križić. Obilježavanje je nastavljeno u kapelici Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Velikom Rastovcu gdje je velečasni Josip Marić služio Svetu Misu za poginule branitelje, a potom su zahvalnice najzaslužnijima podijeljene u Domu Kulture u Zdencima. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”410947″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content