Preventivna akcija Autokluba Virovitica, Udruge Roda I PU Virovitičko-podravske

Već pri brzini od 20 kilometara na sat, ako naglo zakočite, a niste vezani, možete zadobiti ozljede glave, vrata, ruku i nogu. U direktnom sudaru s drugim automobilom, ozljede postaju ozbiljnije i teže, a najmlađi putnici mogu i smrtno stradati.
Te i brojne druge informacije mogli su Virovitičani danas dobiti na
preventivno edukativnoj akciji na parkiralištu ispred Robne kuće, koju su proveli predstavnici PU Virovitičko-podravske, Udruge Roda i Autokluba Virovitica. Teorija je jedno, no iskustvo nešto sasvim drugo, pokazala je akcija na kojoj su građani isprobavali i kako je osjetiti sudar na svojoj koži u simulatoru frontalnog sudara pri brzini od 30 kilometara na sat, tzv. pijane naočale koje približavaju osjećaj alkoholiziranosti te simulator prevrtanja.

Ovo mi je dobro iskustvo, budući da sam mlad vozač i imam vozačku samo godinu dana. Inače sam oprezan, prvo vrijeme nakon vozačkog ispita sa mnom su u automobilu bili roditelji, kao potpora i kontrola, a sada vozim sam – kaže Josip Knežević (19). Iznenadila ga je snaga udarca u simulatoru. – Drugačije je kada sami osjetite taj udarac, tu silu koja vas pritisne, u simulatoru udara, nego kad samo slušate o opasnosti koja prijeti prilikom neoprezne vožnje. Sada ću još više paziti kada sjednem za volan – smatra njegov kolega Martin Raut (19).
Akcija je bila usmjerena i na najmlađe, one koji se voze u autosjedalicama. Upravo njih, pokazuju istraživanja, roditelji često ne vežu kada voze na kratkim relacijama. – Upravo se najviše prometnih nezgoda dogodi u blizini kuće, na vrlo kratkim relacijama vožnje. Zato je nužno uvijek vezati dijete u autosjedalici – upozorava Anita Relić, policijska stručnjakinja za sigurnost u prometu. Roditeljima su na raspolaganju danas bile i stručne ruke Tanje Uremović iz Udruge Roda, koja je pregledavala autosjedalice u osobnim automobilima i davala savjete kako ih ispravno postaviti i koristiti. Roditelji najčešće ne postavljaju ispravno autosjedalicu ili pogrešno vežu dijete u njoj, što predstavlja opasnost. Nužno je znati točno učvrstiti svaku autosjedalicu, slijediti upute proizvođača i paziti da se ni u kom trenu sjedalica ne pomiče pri vožnji – savjetovala je roditelje T. Uremović.

Slične akcije Autoklub Virovitica, policija i udruga Roda nastavljaju već sljedećeg tjedna.

(www.icv.hr, mlo: foto: M.Lovrenc)
[g-gallery gid=”406997″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content