CRAFT PIVA PITOMAČKE PIVOVARE: Svijetli i tamni “Pitko” izišli na tržište iz srca Pitomače

Mladi pitomački poduzetnici Marijan Rengel i Miroslav Novosel nedavno su osnovali tvrtku “Pitomačka pivovara” iz koje su prije nekoliko dana na tržište izišla njihova svijetla i tamna craft piva pod nazivom “Pitko”. Miroslav Novosel u posljednje četiri godine bavio se hobi pivarstvom. Budući da se njegovim prijateljima svidjelo pivo koje je u malim količinama proizvodio za vlastite potrebe, došao je na ideju da se ozbiljnije pozabavi pivarstvom, tj. da ga počne proizvoditi za šire potrebe pivoljubaca.

– Pivo koje sam proizvodio drugačije je od industrijskog i upravo me to potaklo na razmišljanje o pokretanju veće proizvodnje. Tu ideju sam ostvario s prijateljem Marijanom Rengelom.

DSCF6141 Custom e1498561855800MUTNO SPECIJALNO PIVO

– U našoj mini pivovari proizvodimo isključivo EU pivo koje je različito od industrijskog lager piva – kaže Miroslav Novosel.

Njihova craft piva su gornjeg vrenja, tj. prilikom fermentacije zahtijevaju veću temperaturu vrenja, dok su lager piva niskog vrenja.

– Naša piva su nepasterizirana, tj. nefiltrirana i to im daje posebnu čar, punoću okusa, karakterističnu boju. U našem specijalnom pivu dozvoljen je udio taloga zbog čega se deklarira kao mutno specijalno pivo. Craft piva većinom proizvode male zadružne pivovare poput naše, koje ne zanimaju veće količine nego prvenstveno kvaliteta i veća paleta okusa – kaže nam Miroslav Novosel, inače veliki poznavatelj i ljubitelj piva.

DSCF6151 Custom“PITKO” VEĆ TRAŽENO

Ideja o pokretanju pivovare zaživjela je krajem protekle godine kada je počela nabava opreme, prikupljanje potrebnih dozvola za proizvodnju i stavljanje piva na tržište.

Miroslav Novosel i Marijan Rengel suvlasnici su pivovare u jednakom omjeru. Marijan R. se bavi menadžerskim poslom,a Miroslav N. recepturom, odnosno samom proizvodnjom.

– Budući da sam i sam veliki pivoljubac, to me i potaklo da uđem u ovaj posao. Tvrtku smo osnovali u veljači ove godine, riješili smo pitanje prostora te počeli s prikupljanjem mnogobrojne dokumentacije. S obzirom da se pivo tretira kao prehrambeni proizvod, pripadamo u kategoriju proizvođača hrane, a to je značilo još dodatnih dozvola – kaže M. Rengel.

Nakon svih prikupljenih dozvola uspjeli su riješiti carinsku regulativu, trošarine i drugi administraciju te je pitomačko pivo od prošlog tjedna na tržištu. Zasad proizvode od 3 do 4 tisuće litara mjesečno.

“Pitko” je bilo vrlo traženo pivo tijekom pitomačkog festivala pa je M. Rengelu i M. Novoselu to bio znak, kako kažu, da su na dobrom putu. Njihova piva za sada se distribuiraju po lokalnim kafićima i restoranima, a prve reakcije su dobre. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content