Delegacija Grada Virovitice položila vijenac na spomen obilježju palim borcima NOR-a

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, delegacija Grada Virovitice predvođena zamjenikom gradonačelnika Damirom Marenićem položila je vijenac i zapalila svijeće na spomen obilježju palim borcima NOR-a na virovitičkom gradskom groblju.
Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941 kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.
Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.
Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.
Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. (www.virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content