Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Nastavljamo s gospodarskim rastom, smanjenjem deficita i javnog duga, a mirovine će rasti za 2,1 posto

Na sjednici, Vlade Republike Hrvatske, usvojene su Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018.-2020.

„Hrvatska nastavlja sa smjerom i ciljevima ekonomske politike koje smo provodili prošle i ove godine, a to je provođenje fiskalne konsolidacije, koja neće narušiti temelje ekonomskoga rasta“, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dobrim je ocijenio što se u 2017. godini očekuje još manji proračunski deficit nego što je planirano, odnosno 1,3 posto umjesto ranije planiranih 1,6 posto.

„Što se tiče projekcija rasta za 2017., vjerujemo da će one biti oko 3,2 posto. Vladina je ambicija da proračunski deficit u 2018. godini bude 0,8 posto, a rast BDP-a 2,8 posto“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Što se tiče samih projekcija, predsjednik Vlade izdvojio je nekoliko točaka.

,,Za provedbu postojećih i novih mjera koje će Vlada donijeti u kontekstu politike demografske revitalizacije planirano je 223,5 milijuna kuna. Dodatno će biti izdvojeno milijardu i 350 milijuna kuna za umirovljenike, pri čemu se očekuju dvije indeksacije i porast mirovina za 2,1 posto tijekom 2018. godine. Dodatnih 500 milijuna kuna planirano je i za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje’‘, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade posebno je važnim istaknuo što ovaj proračun predviđa kvalitetnu provedbu svih prava koja će proizaći iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Naglasio je da ovaj proračun predstavlja iskorak i za Ministarstvo obrane s obzirom da su u 2018. predviđena i sredstva za prvi dio troškova koji će se odnositi na nabavu novih zrakoplova.

„Odlučni smo u namjeri da osiguramo sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u narednih 25 do 30 godina. To je strateška odluka, dogovorena i s predsjednicom Republike i čelnicima Hrvatskoga sabora. Vjerujem da o tome imamo čvrsti konsenzus ključnih političkih aktera u zemlji“, istaknuo je predsjednik Vlade. (www.vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content