Započeli radovi na sanaciji klizišta na cesti na ulasku u Jasenaš

Ovih dana započeli su pripremni radovi na sanaciji klizišta na cestu na ulasku u Jasenaš. Vrijednost radova iznosi 759.205,00 kuna od čega Grad Virovitica financirati radove koji se odnose na novi asfaltni nosivi i habajući sloj, prometnu signalizaciju i opremu procijenjene vrijednosti 353.702,00 kune, dok će Hrvatske šume financirati pripremne radove, zemljane radove, odvodnju te nosivi sloj od zrnatog kamenog materijala ukupne vrijednosti 405.503,00 kune. U konačnici će se spustiti niveleta ceste za gotovo dva metra, dok će se cesta udaljiti od klizišta za cca 1 metar.

Naime, nakon što je prije nekoliko godina Grad Virovitica sanirao i asfaltirao cestu prema Jasenašu, u to prigradsko naselje dovedena je i pitka voda čime su se stvorili kvalitetniji uvjeti za življenje malobrojnih stanovnika naselja. Saniranjem, cesta je postala brža poveznica s Đulovcem i cjelokupnom susjednom Bjelovarsko-bilogorskom županijom, ali isto tako i za sve eksploatatore okolnih šuma. Na cesti koja spaja dvije županije uglavnom prometuju teretna vozila i radni strojevi velike mase. Posao je to koji obavljaju prema svom rasporedu eksploatacije “Hrvatske šume”, pa cestom voze kamioni s prikolicama raznih registarskih oznaka. S vremenom na cesti se pojavilo klizište, zbog čega je oko njega izgrađena obilaznica, a nedavno se nakon obilnih oborina pojavilo novo klizište, što zbog nagiba tla, oborinskih i podzemnih voda, nedostatka kanala uz cestu, nekontroliranog odvoženja zemlje, što zbog eksploatacije trupaca iz okolne šume, odnosno prolaska teškog tereta.

Radove je obišao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa svojim suradnicima te izrazio zadovoljstvo što se netom nakon potpisanog Sporazuma krenulo u sanaciju.

  • Klizišta je predstavljalo veliku opasnost za sve sudionike u prometu, a sanaciju će zasigurno pozdraviti svi koji prometuju ovom cestom, a njih je svakim danom sve više, istaknuo je gradonačelnik Kirin. (virovitica.hr)

[g-gallery gid=”419768″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content