Enola Šamu motocross je počela voziti s 5 godina, 2015. bila je najbolja juniorka u supercrossu, a danas se nada novom motoru

Enola Šamu iz Turnašice imala je samo pet godina kada je počela voziti motocross, a upravo zbog nje se mijenjao i pravilnik jer je tada najniža dobna granica bila šest godina. Danas jedanaestogodišnjakinja iza sebe ima niz nastupa po cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji. U supercrossu je prošle sezone zauzela četvrto mjesto, a u motocrossu je šesta u ukupnom poretku i to je ujedno bila njena prva sezona prvenstva Hrvatske u klasi 65. Do tada je nastupala u klasi „50“ i bila je 3. u Hrvatskoj, a 2015. godine je proglašena za najbolju juniorku u kategoriji Supercross od strane Hrvatskog motociklističkog saveza. Međutim, motor koji Enola vozi je star i dotrajao, a problem je što nema niti adekvatne staze gdje bi mogla trenirati.
Enola Šamu i njen otac Dejan upoznali su sa sportom kojim se bavi i župana Igora Androvića te ujedno iznijeli teškoće s kojima se nose. Inače, kako bi im se olakšala natjecateljska sezonu, pomaže općina Pitomača te tvrtka Panelin iz Slovenije, ali i konobari u Pubu Corner u Pitomači koji se za Enolu odriču napojnica.

IMG 5163

Novi motor bi joj trebao do sljedeće sezone kako bi krenula s pripremama, a želja joj je da to bude Kawasaki.
– Volim motore otkad znam za sebe. Prvo sam počela s igračkama motorima, a onda je postalo ozbiljno i počela sam voziti. Padovi s motora mi se rijetko događaju, ali ipak postoji mali strah. Novi motor za mene bi značio bolji trening i bolje rezultate. – ispričala je Enola županu Androviću.

Enolin otac Dejan kaže da uvijek postoji strah kod roditelja kada njegovo dijete vozi, no prijeđu preko svega i sretni su kada sve
dobro završi.
– Najbitnije nam je da ne bude nikakvih ozljeda. Najgore bude taj dan kada je utrka. – kaže Dejan Šamu.

U posljednje vrijeme nisu puno trenirali jer nemaju stazu za trening, a inače bi trebala najmanje tri puta tjedno biti na motoru.
– Staza gdje smo dosada trenirali je loša tako da ne vrijedi riskirati pad i ozljede. Sada ćemo ići za Istru, kampirat ćemo na stazi i trenirati desetak dana. To nam je najisplativije, a spojit ćemo ugodno s korisnim. Inače, Enola je u konkurenciji s dječacima i teško se mjeriti s njima jer imaju nove motore i doslovno su svaki dan na njima. Jedan od tih dječaka je prvi, a drugi je četvrti u Europi. Novi motor treba i Enoli i sada skupljamo. Sponzora je, nažalost, malo. – rekao je Enolin otac.

Župan Andrović obećao je da će Županija pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.
– Želja nam je da dobije novi motor i da ostvaruje još bolje rezultate. Što se tiče staze, pokušat ćemo pronaći model na području općine Pitomača ili Špišić Bukovica. – rekao je Igor Andrović. (icv.hr, mb; vpz.hr; foto: Martina Bašić)

IMG 5169

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content