MUNJE NAD VIROVITICOM: Umirovljenici Jani munja udarila u kuću, u kuhinji i boravku ostali samo pougljeni zidovi

Virovitičanka Jana Dobrostal (67) imala je sreću prošlog vikenda kada je za nevremena praćenog kišom i vjetrom u subotu navečer munja udarila u njenu kuću u Strossmayerovoj ulici. Jer, munja se ispraznila kroz antenu u dnevnom boravku dok je umirovljenica Jana, koja u obiteljskoj kući živi sama, ležala u krevetu u susjednoj prostoriji samo nekoliko metara dalje.

– Ležala sam u krevetu, čitala Bibliju i molila krunicu. Odjednom je nestalo struje. Potom se čuo snažan udarac, stakla su popucala. Prvo sam pomislila: udarilo je negdje blizu, možda čak kod susjeda preko puta, u čelik, u ogradu. No tada sam osjetila dim i shvatila da to gori kod mene! – glasom još uvijek oštećenim od dima ispričala nam je potresena umirovljenica Jana.

MRAK I CRNI, VRUĆI DIM

U potpunom mraku otvorila je vrata spavaće sobe. Crni, vrući dim već je ispunio hodnik. Naslijepo, pokušavajući doći do ulaza koji se nalazi na kraju hodnika, Jana je pootvarala sva vrata čije je brave dohvatila.

– Od šoka više nisam znala što da radim, pogubila sam se. Ništa se nije vidjelo, a taj vrući dim pekao me je za lice i nisam mogla disati. Vratila sam se u spavaću sobu, otvorila prozor i dozivala u pomoć. Susjedi su već bili na ulici, pokušali su me izvući kroz prozor, ali nije išlo. Na kraju sam se nekako provukla kroz hodnik i gotovo naglavačke ispala kroz vrata. Kako sam ih otključala, ne sjećam se – o događaju koji će pamtiti cijeli život ispričala nam je Jana.

U pomoć su joj odmah priskočili susjedi i pozvali vatrogasce koji su brzom intervencijom ugasili požar i spasili kuću.

IMG 3313UGAŠEN TELEVIZOR

Jana je ranije te večeri zatvorila sve prozore i vrata, znala je da dolazi nevrijeme. Televizor ni ne koristi, kaže. Munja je najvjerojatnije udarila u krov i do televizora došla kroz antenu. Televizor se doslovno istopio. Nakon njega vatra je zahvatila namještaj, lamperiju, zavjese… U boravku i kuhinji ostali su samo – pougljeni zidovi. Miris paljevine zadržao se u kući i danima nakon ovog strašnog događaja.

– Ne znam hoće li se ovaj miris ikada povući. Djeca po gradu traže majstore koji će pokušati spasiti sve što se može. Vatra je uništila dvosjed, stol i stolice, peć, istopila luster, regali su crni kao ugljen. Lamperiju iz hodnika koja nije izgorjela režemo, možda će poslužiti za ogrjev ove zime, a ovo malo što je ostalo, završit će na otpadu – teška srca kaže Jana. Uz djecu u ovoj situaciji pomažu joj susjedi, prijatelji i kum Marko Taušan.

JEDINI DOM

Ovoj skromnoj umirovljenici koja nakon smrti supruga živi sama ostali su samo spavaća soba i kupaonica. Kupiti novu kuhinju i boravak bit će joj težak zadatak. No iako će trebati tjedni da se srede i osiguraju instalacije, stolarija i zidovi, Jana iz kuće ne želi. Uređivat će je malo-pomalo, koliko može, jer je pola stoljeća stara kuća njen jedini dom, kaže. Umirovljenici Jani pomoći će i virovitička Gradska uprava, doznajemo.

– Pomoći ćemo koliko god možemo našim građanima u ovako teškoj situaciji – poručio je gradonačelnik Ivica Kirin.

PRVABITNO JE INFORMIRATI SE UNAPRIJED O VREMENSKIM PRILIKAMA

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) na svojim stranicama ima detaljne upute što i kako postupiti u slučaju oluje i kako se na vrijeme zaštititi od neželjenih posljedica.

Ako ste na otvorenom…

Prije odlaska u planinu ili na otvorene prostore u prirodi nužno je informirati se o vremenskim uvjetima radi izbjegavanja oluje. Ako vas oluja zadesi dok ste već vani, potražite čvrsto sklonište. Valja izbjegavati eksponirane točke, posebno osamljena stabla i rub šume, te sa sobom ne nositi metalne predmete. Izbjegavajte prostor blizu strujnih vodova, stupova žičara i dalekovoda. Ni šator nije zaštita, no ako nemate drugo sklonište, budite dalje od metalnih šipki. Ako vas je oluja zatekla u šumi, potražite zaklon kraj manjih stabala i grmlja, nikako pod višim stablima.

Kod kuće i u uredu napravite sljedeće

Ako ste u zidanom objektu, izbjegavajte stajati kraj prozora, otvorenih vrata, kamina, metalnih stupova. Izbjegavajte metalne predmete kao što su slavine, utičnice, ali i električne prekidače. Mobitele ili radijske uređaje ne bi trebalo koristiti.

Izvucite utikače televizora, računala i drugih uređaja iz struje, izbjegavajte punu kadu ili tuširanje

Kuće i automobili smatraju se dobrom zaštitom od udara munje. No, kako se dodatno zaštititi od udara munje?

1. U kućama i stanovima dobro je izvući utikače iz svih utičnica i ne koristiti uređaje s električnim napajanjem (od televizora, računala, glačala, ledenice, routera…)

2. Voda je najbolji provodnik električne energije i stoga je preporučljivo izbjegavati kupanje i tuširanje za vrijeme grmljavine

3. Ako se tijekom grmljavinskog nevremena zateknete u automobilu, u njemu i ostanite. Automobili u potpunosti štite od elektriciteta i posljedica groma budući da djeluju po principu Farradyevog kaveza

(www.icv.hr, mlo, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content