Virovitički list: Mališani Dječjeg vrtića Cvrčak i ove će se godine hraniti ekološki uzgojenim povrćem iz posebnog eko-vrta

Polako ulazimo u sezonu pripreme zimnice, a da je tomu tako vidi se i u ekološkom vrtu i kuhinji Dječjeg vrtića “Cvrčak” u Virovitici gdje se radi punom parom.

– Trenutno je aktualna priprema cikle i mahuna, a već sljedeći tjedan krećemo s kuhanjem rajčice – rekla nam je tajnica vrtića Meri Šimotić.

Naime, na parceli od oko 5000 m2 u Poduzetničkoj zoni III u Virovitici sadi se poseban ekološki vrt čijim se plodovima hrane najmlađi Virovitičani, polaznici Dječjeg vrtića “Cvrčak”.

Parcelu za sadnju vrta osigurao im je Grad Virovitica, a o vrtu brinu djelatnici javnih radova, uz stručnu pomoć višeg gradskog savjetnika za komunalno gospodarstvo Dinka Rujera.

cvrcak berba 7ZIMNICA DOSTATNA ZA CIJELU GODINU

Marljivo osoblje Dječjeg vrtića i ove će godine pripremiti zimnicu koja će mališanima biti dostatna za cijelu godinu.

Poseban ekološki vrt za najmlađe nešto je po čemu se Virovitica razlikuje od ostalih gradova i po čemu je među prvima u Hrvatskoj.

cvrcak berba 3– Na parcelama imamo zasađene salatne krastavce, papriku, rajčicu, blitvu, mahune, ciklu, kupus, kelj, mrkvu, grah, tikvice… Jedino što kupujemo od povrća su krumpir i luk. Ostalo proizvedemo i imamo zalihu do sljedeće sezone. Sva zaštita i gnojiva koja koristimo su ekološka, a imamo i navodnjavanje kap po kap – govori nam Meri.

Ovo je, inače, druga godina kako se obrađuje eko-vrt. Bio je posađen i prije dvije godine, a rezultati su bili odlični. Naime, na oko 5000 m2 ubrano je gotovo 5 tona povrća, a isti se rezultati očekuju i ove godine.

cvrcak berba 4ZDRAVA HRANA PLUS UŠTEDE

Osim što se mališani hrane zdravo, vrtić na ovaj način ostvaruje i velike uštede.
– Grad nam je osigurao zemljište i djelatnike iz javnih radova, a na nama je samo da kupimo sjeme, pri čemu nam upute daje gospodin Dinko Rujer. Prije dvije godine ostvarili smo tako 30.000 kuna čistog profita, što nam mnogo znači za ulaganja u poboljšanje uvjeta boravka u vrtiću – naglasila je Meri Šimotić.

Inače, inicijativu Gradske uprave koja pomaže ekološku proizvodnju prepoznali su i u emisiji HRT-a “Slušaj kako zemlja diše”. Gradu Virovitici za ideju, a kuharicama Dječjeg vrtića “Cvrčak” za pripremu povrća za zimu uručene su tako prošle godine posebne nagrade.

cvrcak berba 1No, to nije sve. Osim što u vrtiću vode brigu o kvalitetnoj prehrani, mališane se od malih nogu uči i odgovornosti i radnim navikama. Uz ekološki vrt u dvorištu vrtića svaka grupa ima svoju gredicu sa zasađenim povrćem o kojima vrijedno brinu uz pomoć odgajateljica, a imaju zasađeno i ljekovito bilje…

(www.icv.hr, Tekst: Martina Bašić, Fotografije: Martina Bašić i Matija Rođak)

cvrcak berba 5

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content