”Za bakinim stolom”: Veliko srce slavonskog, čačinačkog kruha

Turistička zajednica i Općina Čačinci,Kulturno-umjetničko društvo Čačinci i Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci u sklopu obilježavanja Dana kruha priredili su tradicionalnu, kulturno- gastronomsku manifestaciju “Za bakinim stolom” u središtu mjesta.

Manifestaciju je činio sajam kruha, krušnih i proizvoda zemlje koji su sjajno pripremili učenici osnovne škole, članovi KUD-a te OPG-i s područja općine:

  • Sajam je bio izložbeno-prodajnog karaktera, a u njegovoj ponudi moglo se naći niz autohtonih, ručno rađenih suvenira temeljenih na motivima tradicijske baštine te tradicionalni kolači kakve su pravile naše bake. Na sajmu su sudjelovali izlagači s područja općine Čačinci, a svim posjetiteljima je bila omogućena i degustacija tradicijskih gastronomskih specijaliteta. Hvala svima koji us sudjelovali u pripremi jer na ovaj način je odrađena sjajn promocija ne samo gastronomije, nego i kompletnog turizma općine Čačinci. – rekla je direktorica TZ ureda Čačinci Ana Marunica.

Manifestaciju ”Za bakinim stolom” službeno je otvorio načelnik općine Mirko Mališ:

  • Moram prije svega odati ogromno priznanje djeci, njihovim majkama, bakama i djedovima, učiteljima u školi i svima koji su dali veliki trud u organizaciji ove manifestacije koja uistinu odličan prikaz važnosti kruha u životu čovjeka i prenijela ga na djevu što je na kraju i najvažnije. – rekao je Mališ.

Sve proizvode blagoslovio je novi župnik župe Presvetoga Trojstva Čačinci, Nedjeljko Androš, a potom su u sklopu kulturno-umjetničkog programa plesom, pjesmom i recitacijom nastupila djeca čačinačkog vrtića i osnovne škole te folklorna sekcija KUD-a Čačinci koja je na kraju svog nastupa u velikom šatoru u središtu mjesta povela prepoznatljivo slavonsko kukunješće u koje se uključio velik broj prisutnih mještana:

  • Uistinu je teško naći riječi hvale posebno za naše učenike koji su danima radili u organizaciji cijele priče, dali sve od sebe da bude što uspješnije. Dio učenika odradio je velik posao u osmišljanju i vježbanju točaka za program manifestacije, a također moram se od srca zahvaliti roditeljima naših učenika koji su pripremali kruh, krušne proizvode i kolače za štandove na sajmu. Sve je bilo odlično, čak sam sigurna da je ovo bila najbolja manifestacija do sada. – rekla je ravnateljica Oš Antuna Gustava Matoša Kristina Krmpotić.

Na kraju manifestacije sve nazočne prepoznatljivom slavonskom delicijom, čobancem, počastilo je lovačko društvo ”Jelen” Jankovac, a potom je do dugo u noć za istinsku tamburašku veselicu bio zadužen zabavljat domaći TS “Sokak slavonski”. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”430750″ random=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content